Ganc nema podršku poslanika, Netanjahu bi ponovo mogao da bude mandatar

Savez partija čiji su članovi većinom izraelski Arapi obavestio je predsednika Rivlina da deset od 13 njihovih poslanika predlaže Ganca za novog premijera.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.09.2019.

12:01

Ganc nema podršku poslanika, Netanjahu bi ponovo mogao da bude mandatar
Ilustracija: Depositphotos/ Andrew Lozovyi

Beni Ganc glavni je rival Benjamina Netanjahua za novog premijera.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin je prihvatio takvo objašnjenje, pa Netanjahua sada podržava više poslanika u izraelskom parlamentu.

Knesetu i njemu bi mogao biti prvom biti poveren zadatak da obrazuje vladajuću koaliciju posle izbora 17. septembra u kojima nije bilo jasnog pobednika.

Zajednička lista je sinoć dramatično odstupila od svoje dugotrajne politike podržavši Ganca za premijera na sastanku s Rivlinom, objasnivši da je to neophodan potez kako bi se smenio Netanjahu nakon što je u protekloj deceniji bez prekida bio na vlasti.

Taj savez je međutim isključio mogućnost ulaska u vladajuću koaliciju.

Prethodni put su arapske partije predložile političara cionistu za premijera 1992. godine kada su podržale lidera Laburističke partije Jicaka Rabina koji se zalagao za mir sa Palestincima.

Međutim, za razliku od partija Hadaš, Taal, Raam, palestinska nacionalistička stranka Balad, četrvta u savezu Zajednička lista, se od početka se protivi da se za premijera predloži Ganc, bivši načelnik Generalštaba koji je komandovao vojskom za vreme rata u pojasu Gaze 2014. godine.

Balad uz to ocenjuje da "general Ganc zbog svoje cionističke ideolgije, desničarskih stavova nije mnogo drugačiji od Likuda (Netanjahuove konzervativne partije) i njegove krvave i agresivne vojne istorije".

Ganc sada ima podršku od 54 poslanika, jednog manje nego Netanjahu, a ni jedan nema potrebnu većinu od najmanje 61 poslaničkog mesta u parlamentu, Knesetu, sa ukupno 120.

Izraelski mediji navode da će to narušiti Gancove šanse da prvi dobije šansu da obrazuje koaliciju iako je njegov savez partija centra Plavo belo najveća partija sa 33 poslanika, dva više od Netanjahuovog Likuda.

Osim pomenute arapske partije i nacionalistička stranka bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana takođe je odbila da podrži bilo kog kandidata, a teži sekularnoj vladi jedinstva i nije joj važno da li će je predvoditi Ganc ili Netanjahu.

Liberman je sinoć predložio da Ganc i Netanjahu bace novčić kako bi odlučili ko će biti prvi premijer na osnovu dogovora o rotaciji, apelujući na njih da se okanu "detinjastog" nesporazuma i osnuju vladu nacionalnog jedinstva.

Na osnovu skoro konačnih rezultata izbora Liberman je sa osam poslanika ključni faktor za osnivanje nove vlade, a zalaže se da ta vlada bude "liberalna, nacionalistička, široka", sastavljena od dve najveće i njegove stranke.

Netanjahu je ubrzo posle izbora apelovao na Ganca da osnuju vladu nacionalnog jedinstva, koju bi on predvodio, shvativši da desničarska vlada nije moguća.

Ganc je međutim odbio ponudu rekavši da obzirom da ima više poslanika on trebalo da predvodi takvu koaliciju.

Osim toga je insistirao da se Netanjahu, kojem preti optužnica za korupciju, okrekne mesta premijera da bi Likud i Plavo belo obrazovale koaliciju bez njega.

Izbori održani prošle sedmice bili su drugi ove godine.

U istoriji Izrael se još nikada nije desilo da se glasa dva puta u razmaku od nekoliko meseci.

Netanjahu posle prvih izbora u aprilu nije uspeo da obrazuje vladajuću koaliciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: