"Albanci u Plavu i Gusinju diskriminisani"

Potpredsednik crnogorskog parlamenta Genci Nimanbegu tvrdi da su Albanci u opštinama Plav i Gusinje diskriminisani.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.09.2019.

17:36

Ilustracija: Depositphotos/ AleksTaurus

On dodaje da institucije nemaju plan kako da to reše.

Nimanbegu je, kako prenos portal RTCG, rekao da su Alabanci u ovim dvema opštinama diskriminisani po osnovu zapošljavanja i proporcionalne zastupljenosti u organima lokalne i državne vlasti u institucijama sistema.

Na konferenciji za novinare, Nimanbegu je ocenio da to umnogome doprinosi slabom ekonomskom položaju, pre svega mladih porodica, a s tim i velikom nivou iseljavanja Albanaca iz ovih krajeva.

Naveo je da su sa tim problemima upoznati i najviši državnici Crne Gore, ali da do sada nema rezultata.

"Obratili smo se starešinama državnih institucija i organa kako bi dobili podatke od tih institucija i uporedili njihove podatke sa podacima dobijenim od naših aktivista“", dodao je Nimanbegu.

On je podsetio da Ustav garantuje manjinskim nacionalnim zajednicama pravo na autentičnu zastupljenost u državnom i lokalnim parlamentima, shodno principu afirmativne akcije, kao i pravo na srazmernu zastupljenost u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave.

Nimanbegu je kazao da su, na osnovu podataka do kojih su došli, zaključili da su najvažnije institucije u kojima su Albanci minimalno zastupljeni ministarstva zdravlja, unutrašnjih poslova i rada i socijalnog staranja, Uprava za inspekcijske poslove, Uprava za šume, Zavod za zapošljavanje i Nacionalni park Prokletije.

On je rekao da su pitanja o zaposlenim Albancima poslali u prvoj polovini juna, ali odgovore nisu dobili od NP Prokletije i Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Na pitanje kakvo je stanje na državnom nivou, i da li u vladajućoj koaliciji imaju neki dogovor sa partnerima po pitanju zapošljavanja, on je rekao da je, prema podacima iz 2015. godine, zaposleno između jedan i dva odsto Albanaca.

"Ja tražim institucionalni odgovor, ne dogovor na način da će se zaposliti par Albanaca na osnovu nekog političkog sporazuma"“, istakao je Nimanbegu.

On je dodao da unutar vladajuće koalicije imaju dogovor koji se tiče rukovodećih pozicija, i da to ne utiče na procentualno zapošljavanje.

Komentarišući navode o partijskom zapošljavanju, on je rekao da je to veliki problem, koji može veoma da šteti razvoju države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: