"Hej, Hrvati, Hrvatska vas zove"

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je hrvatske iseljenike u Pitsburgu da se vrate u Hrvatsku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.09.2019.

11:27

Foto: EPA-EFE / ABIR SULTAN

Ipak, naglasila je i da smatra da su zemlji potrebne promene koje bi omogućile njihov povratak.

Ona je u nedelju u tamošnjoj Hrvatskoj bratskoj zajednici čestitala na 125. godišnjici postojanja te organizacije i pozvala da se vrate u Hrvatsku.

Pozvala ih je takođe da u SAD iskažu interes za potpisivanjem ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i te zemlje.

"Moramo promeniti mentalitet, predstaviti novu radnu etiku, navike i vrednosti. Treba nam iskustvo i znanje iz celog sveta. Treba nam vaše znanje, iskustvo, ponos i domoljublje", rekla je Grabare Kitarovićeva, preneo je zagrebački Večernji list.

Predsednica je istakla da za generacije iseljenika Hrvatska bratska zajednica bila "decenijama središte susreta s maternjim jezikom, istorijom, kulturom i nacionalnim identitetom, mesto u kojem su se razmenjivala iskustva života na novom kontinentu, mesto u kojem se pomoć i uteha tražila i dobijala".

Smatra da zajednica Hrvata izvan Hrvatske može puno da pomogne Hrvatskoj, a kao primer je navela lobiranje za potpisivanje ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD.

"SAD su bile vrlo jasne i poručili su mi da su im potrebni dokazi da će američka privreda profitirati od potpisivanja ugovora", rekla je Grabar Kitarovićeva. To će, kazala je, olakšati ulaganja u Hrvatsku, vaš život ovde, ali i povratak onih koji žele da se vrate u Hrvatsku.

Pozvala ih je da stupe u kontakt sa američkim ministarstvom finansija i izraze interes za potpisivanje ugovora. Hrvatska je jedina članica Evropske unije koja još nije potpisala taj ugovor koji se primenjuje s ukupno 63 zemlje.

Grabar Kitarovićeva je okupljenima čestitala na 125 godina postojanja. "Vi povezujete Hrvatsku s ostatkom sveta. Vrata Hrvatske su vam širom otvorena. Čestitam vam na 125 godina rada", rekla je i poručila: "Hej, Hrvati, Hrvatska vas zove".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: