Istraga smrti Davida Dragičevića otkrila: Osam policajaca umešano u otmicu i ubistvo?

Banjaluka, Sarajevo -- Pripadnici policijskog tima u istrazi stradanja Davida Dragičevića identifikovali su čak osam svojih kolega odgovornih za otmicu, brutalno mučenje i ubistvo.

Izvor: Oslobođenje
Podeli
Screenshot/TV Prva
Screenshot/TV Prva

U pitanju je osam neposrednih počinilaca zločina, a na taj broj tek treba dodati već poznate nalogodavce ubistva Davida Dragičevića iz vrha MUP RS, piše Oslobođenje u tekstu čiji je autor Borislav Radovanović.

Isti ljudi, kako se tvrdi u tekstu, prednjače u zabrani "Pravde za Davida", navodno zbog izbegavanja kazni do 45 godina zatvora.

"Razlog zbog kog režim Milorada Dodika godinu i po neskriveno sprečava istragu ubistva mladog studenta, umjetnika i borca za ljudska prava vrlo je jednostavan. Kako dozvoliti hapšenja dvadesetak pripadnika MUP RS, uključujući ministra, direktora policije, najmanje tri načelnika uprava, više načelnika, komandira i nižih rukovodilaca?", navodi se u tekstu.

Tvrdi se i da nije tajna da su otmicu Davida Dragičevića počinili pripadnici Policijske stanice za intervencije PU Banjaluka. "Ključni odgovorni upravo je komandir jedinice Vladan Šikuljak. Upravo on je našao onu lažnu svedokinju koja je 'sanjala' kompletan scenario stradanja mladog Davida. I to na mestu gde nikako nije mogao biti."

Autor dalje navodi da je Šikuljak kasnije unapređen na poziciju komandira PS Banjaluka - Centar, a da im je zadatak bio da progone protestna okupljanja nazvana "Pravda za Davida".

Podsetimo, mladić zbog kojeg je hiljade ljudi u celom regionu na nogama, David Dragičević, bio je 21-godišnji student elektrotehnike iz Banjaluke. Zahvaljujući njegovom ocu, koji se devet meseci bori da se sazna istina o njegovoj smrti, za Davida je čuo ceo svet.

David Dragičević je nestao u noći između 17. i 18. marta ove godine. Njegovi roditelji ponudili su nagradu od 100.000 maraka za informaciju o njemu.

24. marta, Davidovo telo nađeno je na ušću reke Crkvene u Vrbas, u Banjaluci. Prvobitnom policijskom istragom utvrđeno da se David utopio, jer je verovatno pao u reku koja ga je odnela do ušća u Vrbas.

Međutim, roditelji od početka sumnjaju da to nije bio nesrećan slučaj. Apelovali su da se pažnja obrati na poruku koju je David poslao te noći, a u kojoj se optužuje mladić Filip Ćulum, ako se Davidu nešto desi.

Po policijskoj verziji, David se oko 23.30 potukao sa tri osobe ispred kafića, posle čega su se razišli. David je zatim sam svraćao u nekoliko kafića i klubova. Oko 2:50 snimljena je osoba za koju se sumnja da je David kako ulazi u dvorište jedne kuće, a nekoliko minuta kasnije ulaze vlasnik kuće, a zatim i njegov brat. U 3:42 iz kuće izlazi mladić koji hramlje i odlazi u pravcu mosta na reci Crkveni. Sumnja se da je ta osoba David i da je tada poslednji put viđen.

Nova obdukcija obavljena je 28. marta, Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske zvanično je potvrdio da je vreme Davidove smrti 18. mart 2018. godine u četiri sata ujutro.

Kao uzroci navode se utapanje i krvni podlivi po glavi i telu, a smrt je okarakterisana kao nasilna. Kod Davida su ustanovljeni tragovi droga THC i LSD. Od tog momenta Davidova smrt se tretira kao ubistvo. U naredbi tužioca navodi se da su nepoznati izvršioci 18. marta oko 4 sata ujutro, u Ulici Velibora Janjetovića Janje, verbalno, besnim glasom, napali Davida koji je plašeći se za svoj život, bežao i pao niz strmu obalu u nabujalu reku ili su ga izvršioci sa gurnuli sa obale. Utvrđeno je da je uzrok Davidove smrti utapanje. Tada se pojavljuje svedok koji tvrdi da ga je 18. marta oko četiri sata ujutru probudila galama i svađa koja se čula spolja. Čuo je muški histeričan glas, psovke i pretnje.

Osim toga, svedok je čuo glasove još dva ili tri muškarca. Zatim su se čuli zvuci treske i kršenja granja i onda je nešto teško pljusnulo u vodu, tvrdi svedok. Protiv dva policijska službenika, Mikice Marijanca i Zorana Bošnjaka, podignuta je optužnica za sprečavanje dokazivanja.

Inženjer Alen Kukić pritvoren je zbog saučesništva.

Advokati porodice Dragičević tvrde da je David ubijen zbog velike sume novca. i da imaju saznanja da je ubijeni David kao vrstan IT stručnjak došao do šifre koja krije ogromnu sumu novca povezanog sa oružjem, ali da pravu tajnu krije laptop, pronađen u reci Crkvenoj, za koji je policija tvrdila da ga je Dragičević ukrao, a sada se nalazi u policiji u distriktu Brčko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 192 idi na stranu