Hipoterapija u Rumi VIDEO

Deca i odrasli sa invaliditetom sa područja Opštine Ruma prvi put će imati mogućnost da učestvuju u programu hipoterapije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.09.2019.

10:10

Hipoterapija u Rumi VIDEO
George Wood/Stringer/Getty images/Ilustracija

To je deo projekta Horis – konjičke rute Srem, programa prekograninčne saradnje Intereg IPA Hrvatska Srbija.

Zajednički ga realizuju Opština Njemci u Hrvatskoj, Opština Ruma, Konjogojsko udruženje Vranac, srednja Poljoprirvedna škola "Stevan Petrović Brile" iz Rume i Konjički klub "Srem" iz Sremske Mitrovice.

kupna vrednost projekta je 1.417.000 evra, a Evropska unija sufinansirala je 1.205.000 evra.

U okviru ovog projekta prekogranične saradnje izgrađen je manjež, odnosno kompleks za konjički sport, u kojem će, osim programa hipoterapije, biti otvorena i škola jahanja. Izgradnju ovog kompleksa, koji se sastoji iz zatvorenog i otvorenog dela, takođe je finansirala Evropaka unija sa 240.000 evraje.

Opšti cilj projekta "Horis" je doprinos objedinjavanju turističke ponude i bolje upravljanje kulturnim nasleđem u regionu, a njegovu posebnu vrednost čini upravo hipoterapija, program u kojem će raditi tim stručnjaka.

"Sadržaj ovog projekta pokazuje viši nivo brige o deci, pogotovo onoj sa invaliditetom, jer je poznato koliko je terapeutsko jahanje korisno za njih", kaže predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić.

Na programu hipoterapije radiće tim od 15 stručnjaka, odnosno dva terapeuta, tri operativna trenera, tri vodiča za aktivnosti konja i sedam asistenata. Svi oni učestvovaće u izradi individualnih planova za svako dete.

Neverbalna komunikacija između konja i deteta, kažu u ovom timu, koristi detetu za držanje i koordinaciju tela, osećaju slobode u pokretu, jer koriste hod konja kao svoj. Sve to zajedno doprinosi podizanju samopouzdanja kod deteta, ali i socijalizaciji.

O tome kako se odvijati program hipoterapije, šta on podrazumeva, kome je namenjen govori i dokumentarni film "U galopu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: