Rohani pozvao zapadne sile da napuste Persijski zaliv

Predsednik Irana Hasan Rohani pozvao je zapadne sile da bezbednost Persijskog zaliva ostave regionalnim državama na čelu sa Teheranom.

Izvor: B92

Nedelja, 22.09.2019.

20:43

Rohani pozvao zapadne sile da napuste Persijski zaliv
EPA-EFE/ Peter Klauzer

On je najavio da će predstaviti regionalni mirovni plan na predstojećim sastancima na visokom nivou u Ujedinjenim nacijama, preneo je AP.

Rohani je upozorio da neće dozvoliti da bilo ko naruši granice te zemlje, ali je dodao da je Teheran pružio ruku prijateljstva svim susedima i da je čak spreman da im oprosti "prethodne grehe".

"Oni koji žele da povežu incidente u regionu sa Islamskom Republikom Iranom lažu, kao što su i njihove prethodne laži bile otkrivene", rekao je predsednik Irana.

"Ako su istinoljubivi i zaista žele bezbednost u regionu, ne smeju da šalju oružje, borbene avione, bombe i opasno oružje u region'', dodao je Rohani.

On je naveo da SAD i zapadne nacije treba da se distanciraju od regiona.

Rohani je rekao da će se iranski plan fokusirati na pružanje bezbednosti u Persijskom zalivu, Ormuškom moreuzu i Omanskom zalivu uz pomoć regionalnih zemalja.

Američki predsednik Donald Tramp odobrio je u petak razmeštanje američkih snaga u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, posle napada na saudijska naftna postrojenja, za koje krivi Iran.

Teheran je negirao umešanost u napade, a odgovornost je preuzela pobunjenička grupa Huti u Jemenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: