"Čovečanstvo vodi rat sa planetom", "SAD se nisu ni potrudile"

Generalna skupština Ujedinjenih nacija održaće se 23. septembra u Njujorku. U ponedeljak na "akcionom samitu" neće biti reči o klimatskim promenama.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 22.09.2019.

17:45

Ilustracija: Getty images/ Spencer Platt

Ocenivši da čovecanstvo vodi rat sa planetom, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ne planira da dozvoli bilo kom svetskom lideru da govori o klimatskim promenama na sutrašnjem posebnom "akcionom samitu".

Samo oni sa novim, specifičnim i smelim planovima mogu da iznesu svoje stavove, rekao je Gutereš, preneo je AP.

"Ljudi mogu govoriti samo ako su došli sa pozitivnim koracima", rekao je i dodao da ne treba da se dolazi sa lošim vestima.

Predlozi Brazila, Poljske i Saudijske Arabije za suočavanje sa klimatskim promenama su propali, pa nisu na rasporedu samita u ponedeljak.

Sjedinjene Američke Države se nisu ni potrudile, tvrdi američki zvanicnik, koji je tražio da ne bude imenovan.

Lideri iz 64 države, Evropske unije, više desetina kompanija i banaka, nekoliko gradova i država predstaviće planove na klimatskom samitu.

Gutereš želi da zemlje do 2050. godine budu klimatski neutralne, drugim rečima, neće dodavati više gasova sa efektom staklene bašte u vazduh nego što ih biljke uklanjaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: