WJ: Tramp pritiskao Zelenskog da istraži Bajdenovog sina; "Onda nema kraja zloupotrebama"

Predsednik SAD Donald Tramp vršio je pritiske na ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da istraži sina demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS / POOL
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS / POOL

To je objavio Volstrit džornal pozivajući se na ljude koji su upoznati sa materijom.

Tramp je u obraćanju novinarima rekao da "nije važno o čemu su pričali".

U telefonskom razgovoru u julu, Tramp je napomenuo Vladimiru Zelenskom više puta da na istrazi radi s ličnim advokatom američkog predsednika Rudijem Đulijanijem, piše list.

Tramp je, međutim, odbio da kaže novinarima da li je sa Zelenskim razgovarao o Bajdenu ili njegovoj porodici, ali je rekao da bi "neko trebalo da nadgleda" bivšeg potpredsednika SAD. Tramp je zatim istakao navode da je Bajden, dok je bio potpredsednik SAD, neprimereno vršio pritisak na Ukrajinu da otpusti tužioca koji je istraživao njegovog sina, dodajući da novinari treba da istraju u tom slučaju, preneo je RTS.

Trampov razgovor sa Zelenskim istražuju demokrate, koji ispituju da li su Tramp i Đulijani pokušali da manipulišu ukrajinskom vladom u pomaganju Trampovoj predizbornoj kampanji tražeći informacije koje bi mogle biti štetne za Bajdena, njegovog protivkandidata za predsednika SAD.

Bivši potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden osudio je izveštaje da je predsednik Donald Tramp vršio pritisak na ukrajinskog kolegu da istraži poslovanje njegovog sina.

"Ukoliko su ti izveštaji tačni, onda zaista nema kraja spremnosti Trampa da zloupotrebi svoju moć i ponizi našu zemlju", naveo je Bajden u saopštenju. On je dodao da bi Tramp trebalo da objavi transkript telefonskog razgovora sa Volodimirom Zelenskim iz jula, "kako bi američki narod mogao sam da sudi o slučaju".

strana 1 od 547 idi na stranu