Presuda na 678 strana zbog "planiranja terorističkih akcija"

Sudija podgoričkog Višeg suda Suzana Mugoša napisala je presudu koja je uz overeni prepis odluke poslata strankama u postupku.

Izvor: B92

Subota, 21.09.2019.

09:39

Presuda na 678 strana zbog
Ilustracija: Depositphotos/Kuzmafoto

To je saopšteno iz Višeg suda, prenosi Pobjeda.

Protiv ove presude stranke i branioci mogu da podnesu žalbu u roku od 15 dana od dana prijema prepisa presude Apelacionom sudu Crne Gore, preko Višeg suda u Podgorici.

Podgorički dnevnik navodi da je presuda, koja je izrečena 9. maja, napisana na 678 strana.

List podseća da su 13 optuženih koji su se teretili za planiranje više terorističkih akcija na dan parlamentarnih izbora 2016. godine proglašeni krivim i osuđeni na ukupno 69 godina i sedam meseci zatvora, jer su, prema oceni sudskog veća, nesumnjivo počinili krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Agenti ruske obaveštajne službe GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov osuđeni su na 15, odnosno 12 godina zatvora za krivična dela stvaranje kriminalne grupe i terorizam u pokušaju. Bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na osam godina, dok su Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, kojima je suđeno u odsustvu, dobili po sedam godina, podseća Pobjeda.

Za pripadništvo kriminalnoj organizaciji koja je pokušala teroristički napad, lideri DFa Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina, Branka Milić tri godine, Srboljub Đorđević, Milan Dušić, službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović dobili su po godinu i šest meseci, Dragan Maksić godinu i devet meseci, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno na godinu, dodaje podgorički dnevnik.

U presudi se navodi da je "svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu, a u delovanju kriminalne organizacije postoji spremnost za primenu nasilja i zastrašivanja, pri čemu su uračunljivi i svjesni svog dela hteli njegovo izvršenje i znali da je njihovo djelo protivpravno".

Cilj kriminalne grupe koju su formirali Šišmakov i Popov, prema ocjeni suda, bio je da zastraše građane, povrijede ustavne, političke i društvene strukture Crne Gore, proglase nasilno pobjedu Demokratskog fronta, zauzmu Skupštinu i tako spriječe ulazak u NATO, prenosi Pobjeda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: