Linta: Procesuirati ubice vojnika JNA na Koranskom mostu

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta podsetio je u subotu na godišnjicu ubistva krajiških Srba u Karlovcu 1991.godine.

Izvor: B92

Subota, 21.09.2019.

21:21

Linta: Procesuirati ubice vojnika JNA na Koranskom mostu
Screenshot/B92

Linta je ocenio je da je ubistvo 13 krajiških Srba na Koranskom mostu u Karlovcu, na današnji dan 1991, "jedan od brojnih dokaza ustaškog karaktera režima" prvog predsednika samostalne Hrvatske Franje Tuđmana.

U saopštenju za javnosti, Linta je podsetio da su hrvatska policija i paravojne formacije 21. septembra 1991. godine na Koranskom mostu ubili 13 a teško ranili četiri pripadnika rezervnog sastava JNA, uglavnom iz kordunaškog mjesta Krnjak, a tim "svirepim zločinom poslana je jasna poruka srpskom narodu na Kordunu i šire da im nema života u Tuđmanovoj Hrvatskoj".

On je takođe podsetio da je hrvatsko pravosuđe za ovaj zločin osudilo tek 2014. godine Mihajla Hrastova na svega četiri godine zatvora, što predstavlja duboko ponižavanje i vređanje ubijenih Srba i njihovih porodica.

"Hrvatsko tužilaštvo i sud su za ovaj zločin optužili samo Hrastova iako su sudsko-medicinski nalazi jasno pokazivali da je u ovom brutalnom zločinu učestovalo više ljudi. Pored toga, nije utvrđeno ko su bili nalogodavci ovog zločina", istakao je Linta.

On je ponovo zatražio od srpskog Tužilaštva za ratne zločine da pokrene istragu za zločin na Koranskom mostu s ciljem da nalogodavci i ostali izvršioci ubistva 13 krajiških Srba budu procesuirani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: