Objavljena presuda za pokušaj terorizma u Crnoj Gori

Pet meseci od izricanja presuda Višeg suda o slučaju pokušaja za terorizam na izborni dan 2016. godine, objavljena je na sajtu te pravosudne institucije.

Izvor: Tanjug

Petak, 20.09.2019.

16:01

Objavljena presuda za pokušaj terorizma u Crnoj Gori
Ilustracija: Depositphotos/ Jan Pietruszka

Presudu, koja je upućena i stranama u postupku, napisala je sudija Višeg suda Suzana Mugoša, koja je vodila ovaj proces.

Protiv ove presude stranke i branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu Crne Gore u roku od 15 dana od dana prijema.

Svedok saradnik u ovom postupku je bio Saša Sinđelić, kojeg će, kako je odlučeno, Crna Gora izručiti Hrvatskoj, koja ga već sedam godina potražuje radi izdržavanja zatvorske kazne u trajanju od 21 godine, zbog krivičnih dela ubistva i teške krađe, počinjenim na hrvatskoj teritoriji.

Inače, presudom Višeg suda prvostepeno su osuđeni funkcioneri opozicionog Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, na po pet godina zatvora, dok je vozač tog političkog saveza, Mihailo Čađenović, osuđen na godinu i šest meseci.

Najviša kazna, za pokušaj terorizma izrečena je ruskim državljanima Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu u trajanju od 15, odnosno 12 godina zatvora.

Njima se na teret stavlja krivično delo stvaranja kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Nekadašnji komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, osuđen je za krivična dela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, na osam godina, a Nemanja Ristić i Predrag Bogićević za ista krivična dela osuđeni su na po sedam godina.

Branki Milić izrečena je kazan od tri godine, Draganu Maksiću od godinu i devet meseci, a Srboljubu Đorđeviću i Milanu Dušiću od po godinu i šest meseci.

Kristina Hristić osuđena je na uslovnu kaznu od godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: