"I roditelje tužiti"

Ministar prosvete Mladen Šarčević kao deo borbe protiv vršnjačkog nasilja istakao je pokretanje postupaka protiv roditelja dece nasilnika.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: B92, arhiva
Foto: B92, arhiva

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da su škole dužne da prijave vršnjačko nasilje, ali da će situacija biti bolja kada tužilaštvo, centar za socijalni rad i direktor škole pokrenu postupke protiv roditelja čija deca čine nasilje.

Posle najnovijih slučajeva nasilja u Barajevu, Zemunu i Velikoj Moštanici, ministar je u jutarnjem Dnevniku RTS rekao da škola ne može da zameni sve segmente društva, već prijavljuje ako dete ne dolazi u školu, ako roditelji ne otvaraju elektronski dnevnik, ako majka, kao u slučaju jedne nasilne devojčice iz Barajeva ostavi lažni broj telefona, i tu treba da se umeša centar za socijalni rad.

"U sprečavanju vršnjačkog nasilja uspeli smo da škole ne prikrivaju, jer ako prikrivaju, ostaće bez posla kao direktor škole u Barajevu i prema tome imamo nultu toleranciju", dodao je Šarčević.

On je objasnio da je napravljena mreža od 76 savetnika u 17 školskih uprava i SOS kanal, da se prijavi 840 slučajeva godišnje, a teških kao u Barajevu je 10 odsto i to se smanjuje.

Ministar je obećao da će istrajati u istraživanju svih slučajeva nasilja i pitao šta rade školski pedagozi i psiholozi kad druga deca snimaju nasilje i smeju se.

"Da li je to zvono za uzbunu da se sazovu i opšinski sastanci roditelja, koje smo dizajnirali a mnoge lokalne uprave ih ignorišu?", dodao je Šarčević gostujući na RTS-u.

strana 1 od 134 idi na stranu