Znaju li naši političari da će u kampanju smeti tek posle posla?

Deo paketa mera čiji je cilj poboljšanje izbornih uslova koji je pripremila radna grupa, je da javni resursi ne smeju da se koriste za promociju i napade.

Izvor: Tanjug

Petak, 20.09.2019.

07:46

Znaju li naši političari da će u kampanju smeti tek posle posla?

Takođe, u izbornoj trci funkcioneri će u borbu za glasove smeti da idu tek posle radnog vremena.

To je samo deo paketa mera koje je pripremila radna grupa, na čijem je čelu ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, pišu danas "Novosti".

Neki od predloga, koji će se posle usaglašavanja sa koalicionim partnerima, naći pred Vladom Srbije, propisani su važećim zakonima, ali bi zaključci trebalo da budu precizirani.

List navodi da postoji mogućnost da se kao deo mera kojima bi se poboljšala politička klima uoči planiranih izbora predloži i izmena dva ključna zakona - o Agenciji za borbu protiv korupcije i o finansiranju političkih aktivnosti.

U tim propisima trebali bi da se pooštre kazne za zloupotrebu funkcije, kao i da se pojača kontrola troškova izborne kampanje.

U ovom paketu mera predviđena je i obuka za službenike koji ažuriraju jedinstveni birački spisak.

Predlogom pravila i aktivnosti predviđeno je da funkcioneri u toku radnog vremena nemaju političke aktivnosti, a i na tim događajima moraće jasno da predoče da li nastupaju kao predstavnici stranaka ili države.

Predlaže se i izbor članova REM koji dosad nisu imenovani, formiranje tela za kontrolu kampanje u štampanim i onlajn medijima, kao i obuka članova biračkih odbora.

Stefanović je u četvrtak izjavio da je SNS, na sastanku vlasti i opozicije, predložila set mera za unapredjenje izbornog procesa, a da će s konačnim predlogom, usaglašenim sa koalicionim partnerima, izaći u ponedeljak, te dodao da su to mere za koje su spremni da se obavežu da će ih implementirati u kratkom roku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: