SAD proterale dvojicu kubanskih diplomata

Američke vlasti saopštile su da su proterale dvojicu kubanskih diplomata pri UN optuženih za "aktivnosti koje narušavaju američku nacionalnu bezbednost".

Izvor: Beta

Četvrtak, 19.09.2019.

23:00

SAD proterale dvojicu kubanskih diplomata
Maja Hitij/Getty Images

"Ti članovi misije Kube pri UN će od sada morati da ostanu u Menhetnu", delu Njujorka gde se nalazi sedište UN, navela je na Tviteru portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus.

Ne navode se drugi detalji proterivanja kubanskih diplomata.

Administracija predsednika Donalda Trampa je napustila pristup politike približavanja sa Kubom koje je započeo prethodni američki predsednik Barak Obama.

Tenzije između SAD i Kube povećane su od početka godine jer Vašington podržava opoziciju u Venecueli a Havana predsednika Nikolasa Madura.

Pošto je sedište UN u Njujorku, SAD su u principu u obavezi da izdaju vize za zvaničnike koji dolaze na sastanke ili imaju duži boravak kao predstavnici stalne misije svojih zemalja pri UN.

Međutim, američke vlasti ponekad koriste izdavanje viza kao diplomatsko kažnjavanje nekih država.

Šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif je u julu dobio ulaznu vizu za učešće na nekom sastanku u UN ali sa ograničenim kretanjem. Mogao je samo da se kreće po krugu sedišta UN u Menhetnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: