"Postavljate test koji Britanija ne može da položi"

Sekretar za Bregzit rekao je da bi Velika Britanija trebalo da produži rok kako bi osmislila politiku za problem bekstopa, preneli su britanski mediji.

Izvor: Beta

Četvrtak, 19.09.2019.

15:03

Ilustracija: Depositphotos/ Segal

Evropska unija dala je Britaniji test koji "ne može biti položen" u vezi sa zamenom plana o "bekstopu", rekao je sekretar za Bregzit Stiven Berkli u govoru u Madridu.

On je rekao da je Britaniji rečeno da “mora pružiti pravno operativan tekst do 31. oktobra”, a da “alternative bekstopu nije neophodna do kraja perioda implementacije u decembru 2020”.

Berkli je dodao da će njegova politika bekstopa “biti oblikovana budućim odnosima”, za koje je rekao da ih ”tek treba utvrditi”, prenosi Sputnjik.

Dodao je i da obe strane mogu raditi zajedno, umesto da “rizikuju kristalizaciju nepoželjnih rezultata do novembra”.

“Ukratko, EU rizikuje da nastavi da insistira na testu koji Velika Britanije ne može da položi i koji je britanski parlament tri puta odbio”, rekao je on.

Vest dolazi nakon što su francuski predsednik Makron i finski premijer sredu Velikoj Britaniji postavili ultimatum u Parizu, prisiljavajući britanskog premijera Borisa Džonsona da do kraja septembra podnese svoj predlog sporazuma o Bregzitu do kraja ovog meseca, a ako se to ne dogodi, "onda je to kraj".

Evropska komisija ipak dobila britanske predloge o Bregzitu

Velika Britanija je podnela predloge u pisanom obliku u kojima je navela kako bi želela da se sporazum o Bregzitu izmeni, izjavila je danas portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva.

"Dobili smo dokumenta od Velike Britanije i na osnovu njih ćemo imati tehničke razgovore danas i sutra o pojedinim aspektima carina, proizvoda, sanitarnim i fitosanitarnim pravilima", rekla je Andejeva, preneo je Rojters.

Ona je dodala da će pregovarači EU i Britanije za Bregzit Mišel Barnije i Stiven Berkli, takođe, razgovarati o Bregzitu u Briselu u petak.

"To su za sada papiri. Sve dok ih ne pogledamo detaljno neću ih okarakterisati osim da su papiri", rekla je Andrejeva.

Ona je rekla da ne postoji formalan krajnji rok za Britaniju da podnese formalne predloge, ali je naglasila da se svaki dan računa jer se datum Bregzita približava, a to je 31. oktobar.

EK nema strog krajnji rok kada bi Britanija prebalo da preda formalan predlog koji bi trebalo da razreši zastoj rešenja Bregzita, ali navodi da bi on trebalo da bude predstavljen pre samita EU 17. i 18. oktobra.

Britanska vlada saopštila je ranije da su Briselu poslati "poverljivi tehnički non-pejperi koji odražavaju ideje koje Velika Britanija predlaže". Non-pejperi su dokumenti o kojima treba da se razgovara pre nego o formalnim predlozima.

Britanija dodaje i da “će izneti formalna pismena rešenja kada bude spremna, ne u veštačkom roku”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: