"Vršnjačko nasilje je primetnije, više se govori o tome"

Članica grupe Ministarstva prosvete za prevenciju naselja Milja Krivokuća izjavila je da je vršnjačko nasilje primetnije nego ranije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 19.09.2019.

13:21

O nasilju se više priča i postoji senzibilitet da se prijavljuje.

Ona je agenciji Beta rekla da se danas više razgovara i o tome kako da škole više prijavljuju, više reaguju, ali isto tako i roditelji i deca prepoznaju šta je to nasilje.

Krivokuća je kazala da je prevencija najvažnija i da je reagovanje na nasilje podeljeno u tri nivoa.

"Kada govorimo o nasilju prvog nivoa to su situacija poput zadirkivanja, odnosno najblaži oblici verbalnog ili psihičkog nasilja, ali tada odmah mora da se reaguje. A i pre toga kroz odeljenske zajednice, kreativne programe i nastavu treba učiti učenike kako da sarađuju, kako da izraze svoje nezadovoljstvo i kako da kanališu bes", rekla je Krivokuća.

Drugi nivo, prema njenim rečima, zahteva angažovanje školske uprave, a treći angažovanje drugih institucija kao što su Centri za socijalni rad, zdrastvene ustanove i policija.

Krivokuća je rekla da je digitalizacija omogućila da nasilje postane vidljivije i da doprinosi da se brže širi.

"Nekada je postojanje snimka dobro jer imate mogućnost da vidite šta se zaista dogodilo ali jedino isključivo ako je snimak upotrebljen u te svrhe, ali češće imamo situaciju da je snimanje deo nasilja", rekla je Krivokuća osvrćući se na primer vršnjačkog nasilja u srednjoj školi u Barajevu, o kom je objavljen snimak na kom se vidi kako dve devojčice maltertiraju učenicu, zbog čega je protiv njih podneta krivična prijava.

Krivokuća je kazala da se digitalno nasilje preslikava na sve i na školu i život van škole i da i nadležne ustanove i roditelji moraju da budu više uključeni u prevenciju tog problema.

Kako je navela, postoje programi zaštite od nasilja koji podrzumevaju preventivne aktivnosti i da svaka škola ima obavezu da godišnjim planom predvidi program zaštite.

"To može biti uključivanje dece u različite radionice na kojima mogu da steknu socijalne veštine, kako da komuniciraju, prepoznaju emocije i rešavaju konflikte", rekla je Krivokuća.

Kako je istakla, potrebno je raditi i sa odraslima tako što bi se obezbedili stručnjaci koji bi držali predavanja i tribine.

Krivokuća je podsetila na SOS telefon na koji može da se prijavi nasilje u školama - 0800200201, ali i dobije informacija o samoj proceduri i da se pruži podrška.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: