"Kada Izraelci obrazuju vladu videće da smo mi spremni da razgovaramo"

Oslo -- Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al-Maliki izrazio je spremnost Palestiniaca da razgovaraju sa svakim budućim izraelskim premijerom.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Natanaelginting
Ilustracija: Depositphotos/ Natanaelginting

On je to izjavio nakon parlamentarnih izbora u Izraelu održanih u utorak.

"Koji god lider bude mogao da obrazuje vladu mi ćemo sesti s njim ili s njom da obnovimo pregovore", rekao je Al-Maliki novinarima u Oslu, preneo je Frans pres.

Posle izbora u Izraelu vlada velika neizvesnost jer nema jasnog pobednika.

Konzervativna partija Likud sadašnjeg premijera Izraela Benjamina Netanjahua po još nepotpunim rezultatima ima jednog poslanika manje od rivalskog saveza partija centra Benija Ganca.

Nijedan od njih nema dovoljno koalicionih partnera da bi mogao obrazuje vladu, već predstoje mukotrpni pregovori da se to potigne.

"Kada se Izraelci dogvore da obrazuju vladu videće da smo mi spremni da razgovaramo na osnovi međunarodnog prava i UN rezolucija", rekao je ministar koji je u pratnji palestinskog predsendika Mahmuda Abasa došao u norvešku prestonicu.

On je takođe ponovo potvrdio posvećenost Palestinske uprave rešenju sukoba s Izraelom po modelu dve države, odnosno stvaranju nezavisne Palestine pored Izraela.

Izgledi da se to postigne narušeni su Netnjahuovim predizbornim obećanjima da će, ako bude izabran, anektirati dolinu Jordana koja čini skoro 30 procenata okupirane Zapadne obale.

Palestinci planiraju na toj teritoriji svoju državu koja bi obuhvatila i pojas Gaze, a glavni grad bi bio istočni Jerusalim.

UN su upozorile protiv plana Netanjahua, za koji su rekli da će narušiti mogućnost za obnovu pregovora, regionalni mir i samu suštinu rešenja o dve države.

strana 1 od 547 idi na stranu