Pomor ribe u Grčkoj: "Vratili smo se u teška prošla vremena"

Hiljade slatkovodnih riba, uglavnom šarana, uginulo je oko jezera Koroneja, gde je vodostaj dramatično opao na samo 60 do 80 centimetara.

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.09.2019.

14:15

Pomor ribe u Grčkoj:
Foto: EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI

"Od 2,80 do tri metra, koliko je bilo duboko jezero pre pet ili šest godina, sada smo dostigli nekoliko centimetara zbog suše i nedostatka održavanja infrastrukture za snabdevanje vodom u Koroneji", izjavila je za Anu predsednica Organizacije za upravljanje za Koroneju, Volviju i Halkidiki Dimitra Bombori.

Vratili smo se u teška prošla vremena, kada je znatno smanjenje vode u kombinaciji sa visokim temperaturama rezultiralo visokom smrtnošću riba, objasnila je Dimitra Bombori.

Tehnički radovi obavljeni tokom 2012. godine pomogli su da se obnovi veza jezera sa potocima koji su obnovili jezero, a populacija riba je znatno porasla, tako da je primećeno osam do devet vrsta riba, primetila je ona.

Bomborijeva je navela da nadoknađivanje vodostaja jezera u velikoj meri zavisi od hidroloških uslova, ali i radova na održavanju koji nisu urađeni, jer nije imenovan upravnik koji bi tražio potrebna sredstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: