Pomor ribe u Grčkoj: "Vratili smo se u teška prošla vremena"

Hiljade slatkovodnih riba, uglavnom šarana, uginulo je oko jezera Koroneja, gde je vodostaj dramatično opao na samo 60 do 80 centimetara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI
Foto: EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI

"Od 2,80 do tri metra, koliko je bilo duboko jezero pre pet ili šest godina, sada smo dostigli nekoliko centimetara zbog suše i nedostatka održavanja infrastrukture za snabdevanje vodom u Koroneji", izjavila je za Anu predsednica Organizacije za upravljanje za Koroneju, Volviju i Halkidiki Dimitra Bombori.

Vratili smo se u teška prošla vremena, kada je znatno smanjenje vode u kombinaciji sa visokim temperaturama rezultiralo visokom smrtnošću riba, objasnila je Dimitra Bombori.

Tehnički radovi obavljeni tokom 2012. godine pomogli su da se obnovi veza jezera sa potocima koji su obnovili jezero, a populacija riba je znatno porasla, tako da je primećeno osam do devet vrsta riba, primetila je ona.

Bomborijeva je navela da nadoknađivanje vodostaja jezera u velikoj meri zavisi od hidroloških uslova, ali i radova na održavanju koji nisu urađeni, jer nije imenovan upravnik koji bi tražio potrebna sredstva.

strana 1 od 547 idi na stranu