Zašto su Saudijska Arabija i Iran ljuti rivali?

Saudijska Arabija i Iran su dva jaka suseda i višegodišnji suparnici u borbi za regionalnu dominaciju.

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.09.2019.

11:22

Zašto su Saudijska Arabija i Iran ljuti rivali?
Foto: Tanjug/AP/Planet Labs Inc

Nedavni napadi na saudijska naftna postrojenja, za koja se tereti Iran, još više produbljuju neprijateljstvo dve zemlje.

Desetogodišnji sukob Rijada i Teherana dodatno opterećuju verske razlike - u Iranu dominiraju šiitski muslimani, dok Saudijci sebe vidi kao vodeću sunitsku muslimansku silu, prenosi BBC.

Ta podela u islamu se reflektuje na ceo region Bliskog istoka, jer ostale zemlje koje se dele na one sa većinskim šiitskim ili sunitskim stanovništvom traže podršku i vođstvo Saudijske Arabije ili Irana.

Istorijski, Saudijska Arabija kao “kraljevina i rodno mesto islama” sebe smatra vođom muslimanskog sveta.

S druge strtane, posle Islamske revolucije u Iranu 1979. godine, stvorena je nova država - revolucionarna teokratija, čiji je cilj da taj model proširi na susedne zemlje, navodi BBC.

Kako ocenjuje britanski javni servis, američka invazija na Irak 2003. godine svrgla je Sadama Huseina, sunitu, i to je otvorilo put vladi u Bagdadu kojom dominiraju šiiti, a iranski uticaj na šiite u toj zemlji od tada raste.

Kasniji ustanci širom arapskog sveta izazvali su političku nestabilnost u celom regionu, a Iran i Saudijska Arabija iskoristili su te protreste kako bi proširili svoj uticaj, posebno u Siriji, Bahreinu i Jemenu.

Tako u poslednjih 15 godina rivalstvo postaje sve snažnije, a BBC ocenjuje da Iran na mnogo načina pobeđuje u regionalnoj trci.

Navodi se da je u Siriji iranska podrška predsedniku Bašaru al Asadu omogućila njegovim snagama da u velikoj meri unište grupe pobunjenika koje je podržavala Saudijska Arabija.

Kako se navodi, regionalne tenzije pogoršava i “militaristički avanturizam” mladog i impulsivnog saudijskog prestolonaslednika Muhameda Bin Salamana - koji je de fakto vladar zemlje, koji vodi rat protiv Huta, pobunjeničkog pokreta u Jemenu, koje podržava Iran.

Sa druge strane, Iran je negirao optužbe da snabdeva Hute oružjem, iako izveštaji Ujedinjenih nacija govore suprotno.

Za SAD i druge zapadne sile, sloboda plovidbe u Zalivu je od suštinskog značaja i svaki sukob koji bi mogao da blokira plovni put za transport nafte mogao bi lako da pokrene američke pomorske i vazdušne snage.

Dugo su SAD i njihovi saveznici Iran smatrali destabilizirajućom silom na Bliskom istoku, a i saudijske vođe sve više doživljavaju Iran kao egzistencijalnu pretnju.

Ranjivost Saudijske Arabije pokazana je ovim poslednjim napadima na njena naftna postrojenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: