Kraj za Netanijahua?

Jerusalim -- Bivši ministar odbrane Izraela i lider ekstremno desničarske partije Izrael Beitenu, Avigdor Liberman pozvao je na formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit
Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Naime, nakon jučerašnjih izbora u Izraelu izlazne ankete su pokazala da niko nije osvojio većinu na parlamentarnim izborima.

Kako prenosi Rojters, Liberman je pozvao na formiranje vlade jedinsta koju bi činile njegova Izrael Beitenu, Likud premijera Benjamina Netanijahua i Plavo-bela partija bivšeg načelnika Generalštaba izraelske vojske Benija Geca.

Kako prenosi Gardijan, Netanijahuova stranka Likud bi trebalo da dobije između 31 i 33 mesta od ukupno 120 u izraelskom parlamentu, a centristički savez “Plave i bele partije” Benija Ganca između 32 i 34 mesta. Uz rezultate ove dve stranka, odlučujući će biti rezultati njihovih potencijalnih saveznika, jer nije presudno ko će od njih dvojice dobiti više mandata, nego ko će imati dovoljnu podršku za većinu, odnosno - 61 mandat u parlamentu.

"Imamo samo jednu opciju - nacionalna, liberalna i široka vlada, koja bi obuhvatala Izrael Beitenu, Likud i Plavo-bele", rekao je Liberman na stranačkom skupu u Jerusalimu.

Izraelska izborna komisija je saopštila da je na ponovljenim parlamentarnim izborima glasalo 69,4 odsto građana sa pravom glasa, što je neznatno više nego u aprilu, kada je izlasnost bila 68,5 procenata prenosi AP.

AP navodi da Netanijahu nije dobio dovoljno glasova kako bi formirao desničarsku vladajuću većinu, što bi, kako ocenjuje američka agencija, moglo da predstavlja i kraj njegove političke karijere.

AP je, naime, ranije pisao, da se ne očekuje da Netanjahu sa najdužim premijerskim stažom u istoriji Izraela pristane da sedi u vladi koju predvodi neko drugi.

Netanijahu je na izborima u aprilu pretrpeo jedan od najvećih poraza u karijeri kada nije uspeo da sastavi novu vladu, pa se potom odlučio za nove izbore.

Nikada u istoriji Izraela izbori nisu održani dva puta u jednoj godini.

strana 1 od 547 idi na stranu