Šta Brisel kaže o izaslaniku za KiM

Imenovanje izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine nije trenutno tema u Briselu, tvrde Tanjugovi izvori u sedištu evropske administracije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/vlakoh
Foto: Depositphotos/vlakoh

Navode i da ako ta tema i postoji, ona neće biti stavljena "na sto" u narednih par meseci.

"Ako se o tome i bude razgovaralo to će biti u daljoj budućnosti kada se uspostavi rad nove Evropske komisije, a o tome bi trebalo da odlučuju novi Visoki predstavnik i Savet ministra spoljnih poslova EU", navode izvori Tanjuga u Briselu.

U Evropskoj komisiji ne žele da komentarišu navode medija o inicijativi Nemačke i Francuske da Evropa, poput SAD, imenuje izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, a portparolka portparolka EU Maja Kocijančič kaže da je za posredovanje nadležan visoki predstavnik EU.

Visoki predstavnik EU na osnovu mandata Generalne skupštine UN posreduje u dijalogu Srbije i Kosova koji za cilj ima punu normalizaciju odnosa kroz pravno obavezujući sporazum”, navodi Kocijančičeva za Tanjug.

U Briselu isključuju mogućnost da zemlje članice EU samoincijativo imenuju svoje izaslanike. Ponavlja se da je dijalog pod pokroviteljstvom Unije i da je u tom procesu važno transparentno i demokratsko funkcionisanje bez kontradikcija u načinu i ciljevima

Dodaje se i da je EU do sada imenovala specijalne izaslanike uglavnom za "krizna područja i situacije".

U Komisiji naglašavaju i to da će Angelina Ajnhorst, koja se u medijima pominje kao mogući izbor za specijalnog EU izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, nastaviti da obavlja funkciju generalnog direktora u Evropskoj službi za spoljne poslove, što, kao i prethodnih godina, podrazumeva pomoć visokom predstavniku EU u posredovanju dijalogom.

strana 1 od 107 idi na stranu