Ako EU bude izabrala posrednika biće to Nemac?

Ako Evropska komisija odluči da imenuje specijalnog izaslanika za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova to bi trebalo da bude osoba iz Nemačke, piše RSE.

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.09.2019.

09:52

Ako EU bude izabrala posrednika biće to Nemac?
Ilustracija: EPA-EFE/ Stephanie Lecocq

Kako se navodi na sajtu Radija Slobodne Evrope, njihovi izvori iz nemačke vlade su potvrdili da je zvanični Berlin veoma zainteresovan da potencijalni specijalni izaslanik dođe upravo iz te države.

Prema izvorima u Berlinu, u trenutku kada se zvanično pokrene ova inicijativa, nemačka vlada će insistirati da posrednik u blokiranom dijalogu Kosova i Srbije bude njen predstavnik.

Kako objašnjavaju nemački izvori, time bi se "amortizovao" proces koji je do sada vodila odlazeća šefica EU diplomatije Federika Mogerini, a koji je, kako kažu u Berlinu, "neizbežno vodio ka 'razmeni teritorija' ".

Evropski parlament trebalo bi da potvrdi sastav nove Evropske komisije, na čelu sa predsednicom Ursulom fon der Lajen, do 1. novembra.

RSE prenosi mišljenja izvora iz nekih zemalja članica EU da postoje dva razloga za imenovanje specijalnog predstavnika za kosovsko-srpski dijalog.

Prvi se tiče nedavne odluke američke administracije da imenuje Metjua Palmera kao izaslanika za Zapadni Balkan koji će se najviše baviti dijalogom Kosova i Srbije.
Druga okolnost koja vodi ka odluci o imenovanju specijalnog izaslanika jeste budući visoki EU predstavnik.

Aktuelni španski, a budući evropski ministar inostranih poslova Žozep Borel dolazi iz zemlje koja ne priznaje kosovsku nezavisnost, oko čega je on lično bio veoma kritičan.

Evropski zvaničnici u razgovoru za RSE, opciju mogućeg imenovanja specijalnog izaslanika obrazlažu obavezama koje donosi položaj visokog EU predstavnika, a manje Borelovim ličnim stavovima o Kosovu.

Prema tim zvaničnicima, dijalog između Kosova i Srbije zahteva posebnu energiju, vremensku investiciju i posvećenost, tako da je "mudrije da se imenuje jedna osoba koja ce se baviti isključivo tim pitanjem".

Isti izvori najavljuju da, u formalnom smislu, ostaje na budućem visokom predstavniku da se izjasni da li će se lično baviti dijalogom ili, što se smatra verovatnijim scenarijom, da će on ovo pitanje delegirati specijalnom predstavniku.

Nakon toga, ali svakako pre 1. novembra, kada on i novi saziv institucija EU preuzima dužnost, Borel bi trebao da se formalno izjasni kako vidi upravljanje daljim tokom pregovora izmedu Srbije i Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: