Dodik govorio o samoopredeljenju - stigao odgovor Džaferovića

Milorad Dodik obratio se medijima nakon sednice GO SNSD govoreći o pravu na samoopredeljenje, ali i o bošnjačkom članu predsedništva Šefiku Džaferoviću.

Izvor: Beta

Sreda, 18.09.2019.

19:47

Dodik govorio o samoopredeljenju - stigao odgovor Džaferovića
Ilustracija: Depositphotos/ Tatiana53

Predsednik SNSD, Milorad Dodik, rekao je da su dokumenti koji dokazuju da je Šefik Džaferović potpisivao prijem u državljanstvo BiH pojedinim pripadnicima odreda "El muhadžedin", dodatna diskreditcija bošnjačkog člana Predsedništva BiH.

On je rekao da je u Predsedništvu BiH, ali da su njegovi i Džaferovićevi odnosi opterećeni situacijom u vezi sa ratnom prošlošću bošnjačkog člana tog tela i činjenicom da te okolnosti nikada nisu rasvetljene.

Naveo je da SNSD u prošlom gotovo čitavom mandatu nije učestvovao u radu parlamenta BiH kada je njime rukovodio Džaferović, zbog njegove ratne prošlosti.

Džaferović, kao ratni načelnik Službi bezbednosti Zenice 23. avgusta 1994. godine, bio je svedok kada su mudžahedini likvidirali Srbe odsecajući im glave, a da nije preduzeo nijednu radnju da se to spreči i da se krivci privedu pravdi”, kazao je Dodik, prenela je RTRS.

Srpski član Predsedništva BiH je rekao da su ti vojnici bili zarobljeni i da se na njih odnosila Međunarodna konvencija koja štiti zarobljenike, ali da odgovorni ljudi nisu učinili ništa da ih zaštite.

Dodik o pravu na samoopredeljenje

Dodik je nakon sednice rekao i da je Glavni odbor te stranke zaključio da je neprihvatljiva deklaracija SDA I potvrdio da Srpska treba da traži "afirmaciju" prava na samoopređeljenje.

Dodik je rekao da je između ostalih zaključaka i urgentno donošenje zakona o Ustavnm sudu BiH, istakavši da nije prihvatljivo da u toj pravosudnoj instituciji sede inostrane sudije.

"GO SNSD predlaže da Republika Srpska traži od FBiH postizanje dogovora o izlasku iz sporazuma o odbrani, UIO i VSTS", naveo je Dodik, nakon sednice tog stranačkog tela.

Jedan od zaključaka je da GO SNSD ostaje privržen vojnoj neutralnosti u skladu sa rezolucijom NSRS. Glavni odbor je dao podršku konstituisanju pravnog tima koji bi trebalo da pokrene razgovore i traži krivičnu odgovornost visokih predstavnika, zbog antiustavnog i antidejtonskog delovanja. Smatraju i da je neprihvatljiv dalji ostanak visokog predstavnika u BiH.

Za potpredsednike SNSD Glavni odbor je izabrao Željku Cvijanović, Radovana Viškovića, Nikolu Špirića, Nebojšu Radmanovića i Igora Radojičića, dok je Luka Petrović ponovo izabran za generalnog sekretara stranke. GO je izabrao i Predsedništvo SNSD koje broji 45 članova.

Šta kaže Džaferović?

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da bi mogućom odlukom o samoopredeljenju Republike Srpske bio prekršen Dejtonski sporazum, ali da ne bi nestala država BiH već entitet Republika Srpska, koji je i nastao potpisivanjem Dejtonskog sporazuma.

On je ocenio da Dejtonski mirovni sporazum ne dozvoljava nikakvo pravo na samoopređeljenje, ni entiteta ni naroda.

„Sve političke akcije koje bi vodile u tom pravcu predstavljale bi direktno kršenje Dejtona i ugrožavanje stabilnosti i mira i zahtevaju hitnu i odlučnu reakciju Saveta za implementaciju mira (PIK) i OHR“, izjavio je Džaferović za sarajevski "Avaz".

Komentarišući najavu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da će Republika Srpska razmotriti odluku o samoopredeljenju, bošnjački član Predsedništva BiH je ocenio da u slučaju da Dejtonski sporazum bude prekršen, neće biti ugrožen teritorijalni intergritet i suverenitet BiH, već će prvo nestati Republika Srpska.

„Prvo što će se desiti je nestanak entiteta, koji na osnovu tog sporazuma i postoje. Toga bi Milorad Dodik itekako trebao biti svestan“, naglasio je Džaferović.

Prema njegovim rečima, „Dodikovo poigravanje sa izmišljenim pravom na samoopređeljenje, poigravanje sa nadležnostima države BiH, kao i poigravanje sa pravima naroda koji žive na području tog entiteta je put u nestanak Republike Srpske“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: