"Pored škole koja ima obavezu da prijavi nasilje, postoji potreba da se i porodica uključi"

Ministarstvo prosvete je saopštilo da je svim predškolskim i školskim ustanovama u Srbiji uputilo dopis.

Izvor: Beta

Sreda, 18.09.2019.

13:18

Screenshot/TV Prva

Kako se navodi, reč je o dopisu sa usvojenim nizom sistemskih zakona, podzakonskih akata i javnih politika koji na "neposredan ili posredan način utiču na sprečavanje diskriminacije i zaštitu od svih oblika nasilja u celokupnom sistemu i na svim nivoima obrazovanja i vaspitanja".

Reagujući na poslednje slučajeve vršnajčkog nasilja u školama, iz tog resora su naveli da sve ustanove obrazovanja i vaspitanja imaju obavezu da osiguraju za sve učenike obrazovanje kao i podsticajno i bezbedno okruženje, da sprovode aktivnosti na razvijanju nenasilnog ponašanja i uspostavljanja nulte tolerancije prema nasilju.

"Osnove na kojima se zasniva koncept obrazovanja su inkluzivni principi koji obezbeđuju pravo na obrazovanje za svu decu i učenike. Razvijen je i čitav set mera kroz različite vidove edukacija zaposlenih u sistemu obrazovanja i vaspitanja sa ciljem razvijanja kompetencija za prepoznavanje otvorene i prikrivene diskriminacije u obrazovanju i vaspitanju, prevenciju i postupanje u situacijama nasilja", stoji u saopštenju.

Navodi se i da je za "treći nivo nasilja i zlostavljanja, direktor ustanove u obavezi da podnese prijavu nadležnim organima, organizacijama i službama i obavesti Ministarstvo prosvete, odnosno nadležnu školsku upravu, u roku od 24 časa".

"Ako postoji sumnja da nasilni događaj može da ima elemente krivičnog dela ili prekršaja, direktor obaveštava roditelje i podnosi krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, odnosno zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu", saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Resorni ministar Mladen Šarčević upozorio je da nije dozvoljeno prikrivanje vršnjačkog nasilja i dodao da u takvim slučajevima, odgovorni moraju da snose posledice.

"Pored škole koja ima obavezu da prijavi svako nasilje, postoji potreba da se i porodica uključi kao stub društva i na taj način zajedno možemo da učinimo mnogo za decu i njihovu budućnost", naveo je ministar.

Na društvenim mrežama prošle nedelje osvanuo je snimak vršnjačkog nasilja na kojem se vidi kako dve petnaestogodišnje učenice u dvorištu srednje škole u Barajevu tuku i šamaraju svoju vršnjakinju, dok se za to vreme druga deca smeju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: