Šta sve Amerika zna o napadu na Saudijsku Arabiju?

SAD su identifikovale lokacije u Iranu s kojih su lansirani dronovi i krstareće rakete na ključne saudijske naftne instalacije, rekao je američki zvaničnik.

Izvor: B92

Utorak, 17.09.2019.

20:14

Šta sve Amerika zna o napadu na Saudijsku Arabiju?
Maja Hitij/Getty Images

On je precizirao za CBS njuz da su te lokacije u južnom Iranu i na severnom vrhu Zaliva, prenosi BBC.

Saudijska protivvazdušna odbrana nije zaustavila dronove i rakete u subotu jer je njen odbrambeni sistem bio okrenut ka jugu da spreči eventualne napade iz Jemena, dodao je taj zvaničnik.

CNN takođe javlja danas da su saudijski i američki istražitelji utvrdili sa visokim stepenom verovatnoće da je napad u subotu na saudijska naftna postrojenja izveden iz iranske baze u Iranu blizu granice sa Irakom.

Prema proceni istražitelja, rakete su letele preko vazdušnog prostora južnog Iraka i Kuvajta.

Izvor CNN-a je rekao da se izbegavalo da rakete lete preko Persijskog zaliva gde su američki i saudijski radarski sistemi najjači.

Iran demantuje uključenost u napade na naftna postrojenja, koja su poremetila svetsko snabdevanje tim energentom.

Za napad u subotu su odgovrnost preuzeli jemenski Huti, pobunjenici koje podržava Iran. Dronovi su pogodili naftno postrojenje Abkaik, najveće na svetu i naftno polje Kurais.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: