Kumanovska grupa: Osuđeni zbog terorizma, Haradinaj zahteva da se izruče Kosovu

Apelacioni sud u Skoplju potvrdio je danas osuđujuće presude Kumanovskoj grupi, ukupno 37 osoba je osuđeno zbog terorizma, a većina njih su građani tzv. Kosova.

Izvor: Kossev
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Prazisss
Ilustracija: Depositphotos/ Prazisss

Članovi Kumanovske grupe osuđeni su zbog pucnjave i nasilja u Naselju heroja do kojeg je došlo u Kumanovu u severnom delu Severne Makedonije i koja je trajala od 9. do 10 maja 2015. U neredima je stradalo 8 policajaca i 10 članova grupe, od kojih je 9 bilo s KiM, prenosi KoSSev.

Prva grupa osuđena je još novembra 2017. na ukupno 746 godina zatvora. Sedam članova grupe su osuđeni na doživotnu kaznu, 13 je dobilo kazne od 40 godina u zatvoru, a 6 po 20 godina.

Tokom dugogodišnjeg suđenja, članovi grupe su odbacili optužbe za terorizam tvrdeći da su želeli da upozore makedonske vlasti da "ne uspevaju da sprovedu prava Albanaca“ predviđena Ohridskim sporazumom potpisanim posle albanske pobune 2001. koja je završena davanjem većih prava Albancima.

Kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj je u izjavi medijima zahtevao da članovi ove grupe budu izručeni Kosovu, gde bi odslužili kazne. Upravo su članovi ove grupe u kosovskoj javnosti često dovođeni u vezu sa Haradinajem, a kosovska vlada je čak izdvojila i sredstva za pomoć porodicama ove grupe i to u vreme dok je Haradinaj bio na čelu vlade.

Ramuš Haradinaj takođe je nakon odluke suda zatražio međunarodnu istragu, sa čim se saglasio i kosovski predsednik Hašim Tači.

Na odluku Apelacionog suda optuženi imaju pravo da se žale Vrhovnom sudu.

strana 1 od 547 idi na stranu