Požar u centru sovjetskog biološkog oružja: U zgradi Instituta boginje, ebola, kuga i antraks

U jednom od najvećih svetskih centara za istraživanje virusa u Sibiru navodno je izbio požar nakon što se dogodila iznenadna eksplozija u tom postrojenju

Izvor: RTS

Utorak, 17.09.2019.

16:12

Požar u centru sovjetskog biološkog oružja: U zgradi Instituta boginje, ebola, kuga i antraks
Ilustracija: Depositphotos/ digitalstorm

Postrojenje je poznato po tome što se u njemu čuvaju uzorci ebole, HIV-a, antraksa i drugih virusa, javlja RTS.

Vatrogasci i spasilačke službe su u ponedeljak krenuli da ugase požar koji je izbio u Koltsovu, naučnom centru nekoliko kilometara od Novosibirska, prenosi RT.

Situacija se brzo razvila iz običnog hitnog slučaja u veliki incident, jer su eksplozija i požar zahvatili ruski istraživački centar za virusologiju i biotehnologiju, poznat kao "Vektor institut".

Laboratorija je poznata po tome što je razvila vakcine protiv ebole i hepatitisa, kao i po proučavanju epidemija i opštih problema imunologije.

Za vreme Hladnog rata verovalo se da je to bio deo sada već propalog sovjetskog programa biološkog oružja, što znači da se neki od najopasnijih vrsta virusa - uključujući boginje, ebolu, kugu i antraks još čuvaju u zgradi Instituta.

Imajući to u vidu, lokalna ispostava Ministarstva za vanredne situacije brzo se odazvala pozivu, poslavši 13 vatrogasnih vozila i 38 vatrogasaca koji su ušli u zgradu šest spratova minut nakon dolaska.

Do eksplozije je došlo na petom spratu kompleksa Vektor tokom popravka sobe za sanitarnu inspekciju.

Jedan radnik je nakon eksplozije zadobio opekline trećeg stepena, a sama eksplozija razbila je nekoliko prozora u zgradi. Požar se navodno proširio kroz ventilacijski sistem objekta, ali je kasnije ugašen.

Ipak, ruske vlasti tvrde kako se u prostoriji u kojoj se dogodila eksplozija nisu nalazile biološki opasne materije. Gradonačelnik Koltsova dodatno je umirio javnost izjavom da se u laboratoriji, zbog tekućih sanacijskih radova, u tom trenutku nisu nalazili opasni patogeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: