Koga i zašto "žulja" američka vojska u Nemačkoj? Možda zbog 20 atomskih bombi

Američki predsednik Donald Tramp već neko vreme preti da će povući američke jedinice iz Nemačke.

Izvor: Dojèe vele

Utorak, 17.09.2019.

09:51

Koga i zašto
Ralph Orlowski/Stringer/Getty images/Ilustracija

On se na taj način odriče 70-godišnje tradicije i ignoriše zajedničke interese Vašingtona i Berlina, piše Dojče vele.

Dugo je SR Nemačka bila zemlja "na isturenom položaju", tako reći "na liniji fronta#. Nakon Drugog svetskog rata graničila se sa nekoliko komunističkih zemalja koje su bile pod uticajem Sovjetskog Saveza, kasnije zemalja Varšavskog pakta.

Nakon poraza "Trećeg Rajha", SR Nemačka je postala sastavni deo američke odbrambene strategije u Evropi. Od 1945. do 1955., kada je Nemačka bila podeljena u četiri okupacione zone, u njoj je bilo stacionirano 400.000 savezničkih vojnika. Polovina su bili Amerikanci.

Broj vojnika je u međuvremenu drastično smanjen. Pa ipak, uprkos spora oko troškova stacioniranja, američki vojnici i dalje su u značajnom broju prisutni u Nemačkoj. U toj zemlji i dalje postoji čitav niz američkih vojnih baza.

Strateški značaj koji Nemačka ima za SAD ogleda se u činjenici da je centrala Američke komande za Evropu (US European Command, EUCOM) smeštena jugozapadno od Štutgarta. To je mesto iz kojeg se koordinira američkim jedinicama stacioniranim u 51. zemlji sveta. Reč je uglavnom o evropskim državama.

Zadatak EUCOM jeste da štiti i brani SAD, i to preventivnim delovanjem, ali, ako se drugačije ne može – i zastrašivanjem može. Centar pruža podršku i aktivnostima NATO u suprotstavljanju transnacionalnim pretnjama. Pod komandom EUCOM su Američke vojne snage za Evropu (US Army Europe), Američko vojno vazduhoplovstvo za Evropu (US Air Forces Europe) i Američka mornarica za Evropu (US Marine Corps Forces Europe). Svi oni imaju svoje ogranke u Nemačkoj.

U Nemačkoj je najveći deo američkih trupa

Sa 38.600 vojnika Nemačka je zemlja u kojoj je stacioniran najveći broj pripadnika američkih jedinica u Evropi. Taj broj često varira, jer se jedinice često premeštaju u druge zemlje. Pa ipak je Nemačka, nakon Japana, zemlja s najvećim kontingentom američkih vojnika.

Taj je broj istina posljednjih godina opao: u periodu između 2006. i 2018. u Nemačkoj je bilo 72.400 vojnika, a taj broj se sada prepolovio na 33.250. Razlozi su promenjena bezbednosna situacija na globalnom planu na koju su Amerikanci reagovali premeštanjem jedinica.

Prema podacima američke vojske, u Nemačkoj je stacionirano 29.000 vojnika, podeljenih u pet garnizona. Među njima je i Američki mornarički korpus za Evropu i Afriku (US Marine Corps of Europe and Africa) sa sedištem u Beblingenu na jugozapadu zemlje.

Tu je i 9.600 pripadnika avijacije raspoređenih po raznim bazama, pre svega u Ramštajnu i Špangdalemu.

Američka vojska u Nemačkoj: Više od kasarni

U američkim vojnim bazama i ustanovama u Nemačkoj nisu zaposlena samo vojna lica, već i civilna. Mnogi od njih tu su doveli i svoje porodice. Tako su oko američkih baza i garnizona formirane velike zajednice američkih građana. Neke od njih, kao što je slučaj sa bazom Ramštajn, postali su pravi mali gradovi u koje spadaju ne samo kasarne, aerodromi, sportski tereni, tereni za treniranje i magacini, već i šoping-centri, škole, pošta, policija. Tamo se uglavnom plaća u američkim dolarima.

I najveća američka vojna baza na svetu nalazi se u Nemačkoj. To je garnizon Bavarija kod Grafenwera, u blizini granice sa Češkom. S površinom od preko 390 kvadratnih kilometara, ta baza se izdvaja od svih drugih američkih baza. U njoj živi 4.000 vojnika i članova njihovih porodica, što je najbrojnija američka baza na svetu.

U američkim vojnim bazama zaposleno je i nemačko osoblje, tako da su one i važan ekonomski faktor za nemačka mesta i gradove koji se nalaze u blizini i čija preduzeća Amerikancima nude raznu robu i usluge. Kada su neke od američkih baza zatvorene, kao što se to dogodilo 2014. s bazom Bamberg, to se u velikoj meri odrazilo na lokalnu privredu. Zbog toga se mnogi Nemci koji žive u blizini američkih vojnih baza izjašnjavaju protiv mogućeg smanjenja američkog prisustva.

Kritika zbog 20 atomskih bombi

Ali SAD nisu stacionirale svoje borbene avione samo u vojnim bazama. Veliki broj nalazi se i na drugim mestima u Njemačkoj. Na osnovu NATO-sporazuma o nuklearnom naoružanju, 20 atomskih bombi nalazi se u nemačkoj vojnoj bazi Bihel na zapadu zemlje. To je nešto što mnogi u Nemačkoj kritikuju.

Sporno je i to što se američka vojna baza Ramštajn koristi kao kontrolni centar za napade dronovima u Jemenu, ali i na druge ciljeve. To ljuti mnoge Nemce.

-pročitajte još: Berlin ne želi da zna šta se radi u Ramštajnu?

Finansijski angažman Nemačke


Vlada u Berlinu je u poslednjih sedam godina stavila na raspolaganje 243 miliona evra za podršku američkim jedinicama u Nemačkoj. U tu sumu uključene su i penzije za bivše nemačke službenike, ali i sredstva za održavanje objekata i zelenih površina.

Pored toga, nemačka vlada je stavila na raspolaganje 480 miliona evra za pokrivanje građevinskih troškova za potrebe NATO u Nemačkoj. Taj novac je „skoro isključivo“ potrošen za parcele stavljene na raspolaganju američkoj vojsci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: