Vučić: Borićemo se da pronađemo sve nestale VIDEO

Borićemo se da pronađemo sve nestale osobe, a nisu nestale dok god ih pominjemo, poručio je predsednik Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

To je rekao tokom posete Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM.

On je tu poruku napisao u spomen-knjizi Udruženja, gde su mu neki od članova preneli neke od tragičnih priča o njihovim ubijenim i nestalim na Kosovu i Metohiji, u periodu od 1998. do 2004. godine.

Vučić je rekao i da će se truditi da država ulaže što više na KiM, kako bi srpski narod ostao i opstao na Kosmetu.

Jedna od članica udruženja zahvalila se predsedniku na poseti i zamolila ga da se za mlade na Kosmetu uradi sve što je moguće, kako bi ostali na KiM.

Od prvog dana je, kaže, članica Udruženja, živi u Babinom Mostu, a radi u Prilužju.

Tri člana njene porodice su kidnapovana.

"Mnogo je mladih, a govorim o svom sinu i drugim mladima, koji ne mogu da nađu posao. Želimo da vas zamolimo da za te mlade nešo uradimo. Moj sin je kao drvoseča otišao u Norvešku da radi, sa ekonomskim fakultetom. Treba da učinimo nešto da oni ostanu na KiM", zamolila je ona Vučića.

Udruženje su sa predsednikom posetili i ministar za rad Zoran Đorđević i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Sistemsko rešenje

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je spreman da razgovara o zakonu kojim bi se sistemski rešio položaj porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, ali je istakao da to rešenje mora biti postavljeno na racionalnim osnovama i bez "skrivanja iza patriotizma".

Vučić je prilikom posete Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM rekao da mora biti jasno da se uvek, kada se govori o takvoj vrsti zakona, zapravo radi i o većim izdvajanjima iz budžeta.

"Da ne bude skrivalica iza patriotizma - kad god razgovaramo o bilo kojem od tih pitanja, uvek je ključna stvar koliko više novca treba da izdvoji država. Spremni smo da razgovaramo i pomognemo, mora da bude sve postavljeno na racionalnim osnovama, na ozbiljan način", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao i da je dobra vest što su pronađeni ostaci tela sedam ubijenih osoba, dvoje iz porodice Petrović i petoro iz porodice Šutaković, nedaleko od Đakovice.

"Takva vest mora da postoji i za još 570 nestalih Srba i neAlbanaca sa prostora KiM, ali i sa brojne nestale Albance, ukupno 1.653 na KiM", rekao je Vučić.

Istakao je da je država spremna da pomogne udruženju i po tom pitanju, ističući da je brojne podatke dobila upravo od njega, jer država Srbija ni 1999. ni posle 2000. godine nije istražila sve što se dogodilo.

Podseća da još ne postoji zvaničan spisak pobijenih i nestalih na KiM.

"Verujem da ćemo i taj težak posao umeti i uspeti da završimo", rekao je Vučić. On je dodao i da se divi ljudima u Udruženju koji se bore da sećanje na kosmetske žrtve, junake i civile opstane, ističući da moramo da pokazujemo ne samo pijetet, nego i da negujemo kulturu sećanja, umesto kulture zaborava.

Vučić je naveo i da je ponosan na aktivnosti Udruženja, koje pokušava da osvesti srpsku javnost u vezi sa onim što se dešavalo na KiM.

strana 1 od 107 idi na stranu