Kazna za nerad u Crnoj Gori: Predlog - poslanicima penal na platu 50 odsto

Administrativni odbor razmatraće u sredu predlog da se poslanicima koji ne dolaze na sednice Skupštine smanje plate, i to do 50 odsto.

Izvor: CDM

Utorak, 17.09.2019.

09:42

Kazna za nerad u Crnoj Gori: Predlog - poslanicima penal na platu 50 odsto
Ilustracija: Deposit photos/AlexanderMils

"Ta tačka je na dnevnom redu. Raspravljaćemo o tome”, kazao je za CdM predsednik Administrativnog odbora Ljuiđ Škrelja.

Kaznene odredbe za poslanike koji ne dolaze na skupštinska zasedanja počeće da se primjenjuju od 1.oktobra.

Predsednik Liberalne partije Andrija Popović za CdM ističe da je uveren da će ubuduće neopravdani nedolasci poslanika na zasedanja Skupštine biti sankcionisani i da će se poštovati usvojene izmene Poslovnika, te da će se ubuduće sprečiti dugogodišnje neosnovano izbegavanje radnih obaveza od strane dela poslanika.

"Strah me da deo poslanika ni zaprećene sankcije neće naterati da se posle tri godine vrate u parlament, morali bi iskazati stav o mnogim gorućim crnogorskim pitanjima, a to im nikako ne odgovara u susret parlamentarnim izborima 2020. Verovatno će tražiti nadomešćivanje umanjenja pola zarada kroz dobijena partijska sredstva. Volio bih da je moj strah neosnovan”, istakao je Popović za CdM.

Na sednici Administrativnom odboru raspravljaće se i o kaznama poslanicima zbog opomena na majskom zasedanju.

Skupština je letos usvojila izmene skupštinskog Poslovnika kojim je predviđeno da će se poslanik koji neopravdano odsustvuje sa jedne sednice Skupštine umanjuje se mesečna zarada za 30 odsto, a sa dve ili više sednica, u toku meseca, umanjuje se mesečna zarada za 50 odsto.

Podsećamo da poslanici Demokrata i Građanskog pokreta URA od konstituisanja ovog saziva parlamenta nesu učestvovali u njegovom radu.

Demokrate su u više navrata pokušale da obmanu javnost govoreći kako su im plate ukinute, što nije tačno.

Istina je da će "dobre poslaničke plate" biti umanjenje svima koji ne rade ono za šta su dobili podršku birača.

Priča o platama izazvala je i politički rat na društvenim mrežama.

Funkcioner Demokratskog fronta Slaven Radunović u više navrata je optužio Demokrate da obmanjuju javnost jer govore da su im plate ukinute.

Iz DF-a poručuju da je krajnje vreme da Demokrate prekinu sa obmanama.

Treba istaći da 27 država Evrope propisuju jasne novčane i druge sankcije za poslanike koji u kontinuitetu ne prisustvuju sednicama Skupštine i radnih tela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: