Ministar smenio direktora škole u Barajevu zbog slučaja devojčica koje tuku drugaricu

Ministar prosvete Mladen Šarčević razrešio Dobrivoja Jelića, direktora Srednje škole u Barajevu, jer nije adekvatno reagovao u slučaju vršnjačkog nasilja.

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.09.2019.

10:16

Ministar smenio direktora škole u Barajevu zbog slučaja devojčica koje tuku drugaricu

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, na osnovu vanrednog inspekcijskog nadzora prosvetnog inspektora utvđeno je da ustanova ne sprovodi mere za bezbednost i zaštitu učenika.

Na osnovu toga, stekli su se uslovi za razrešenje direktora ustanove koji su predviđeni Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji propisuje da je direktor odgovoran za zakonitost rada i za uspešno obavljanje delatnosti ustanove.

"U skladu sa Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, direktor nije preduzeo odgovarajuće aktivnosti odnosno nije obavestio nadležnu školsku upravu o trećem nivou nasilja i nije sazvao tim koji bi hitno krenuo u postupak rešavanja problema nasilja", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Pre nekoliko dana na društvenim mrežama pojavio se snimak vršnjačkog nasilja na kojem dve učenice (15) u dvorištu osnovne škole u Barajevu tuku i šamaraju svoju vršnjakinju, dok se za to vreme druga deca smeju.

Na snimku se vidi kako jedna od učenica Srednje škole u Barajevu lupka žrtvu po glavi i preti joj da će ''proći trista puta gore'' ako sve ispriča njenoj majci. Druga devojčica prilazi žrtvi i naređuje joj da spusti ruke, a zatim počinje da joj udara šamare, dok ostala deca dobacuju psovke.

Kako su preneli mediji, žrtva i jedna od nasilnih devojčica su učenice prvog razreda Srednje škole u Barajevu, dok je druga nasilnica učenica srednje škole sa Zvezdare.

Nakon što se snimak pojavio u medijima, direktor ustanove Dobrivoje Jelić rekao je da je škola pokrenula disciplinski postupak protiv učenice koja je bila nasilna prema svojoj vršnjakinji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: