Srbija prvi put u posmatračkoj misiji na izborima u Tunisu

Beograd -- Šefica delegacije Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini Frankofonije učestovala je u posmatračkoj misiji na predsedničkim izborima u Tunisu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Shanin
Ilustracija: Depositphotos/ Shanin

Cilj misije Frankofonije, sastavljene od 10 članova iz celog sveta, bio je da u Tunisu proceni zakonodavni i institucionalni okvir izbornog procesa, kao i da istakne dobru praksu tog sistema.

"Velika čast za Srbiju je što smo pozvani da učestvujemo u posmatračkoj misiji predsedničkih izbora prijateljskog Tunisa, koji nije priznao nelegalnu nezavisnost Kosova", rekla je Jovanovićeva.

Delegaciju su, pored predstavnika Srbije, činili i predstavnici iz Francuske, Švajcarske, Belgije, Rumunije, Gane, Kanade, Kameruna, Egipta i Nigera.

"Promenivši svoj status, od posmatrača u pridruženog člana Frankofonije, Srbija se maksimalno angažovala i uključila u sve aktivnosti te velike međunarodne organizacije", dodala je Jadranka Jovanović.

Tokom šestodnevne misije, članovi misije imali su priliku da se sastanu sa glavnim akterima u izbornim radnjama, s predstavnicima institucija za sprovođenje izbornog procesa i političkih stranaka, civilnog društva i medija.

Predsednički izbori u Tunisu održani su 15. septembra, a očekuje se zvanična odluka o terminu održavanja drugog kruga izbora, pošto niko od kandidata nije osvojio više od 50 odsto glasova.

strana 1 od 122 idi na stranu