Netanjahu posetio Zid plača pred izbore

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu posetio je Zid plača u Jerusalimu, Zapadni zid, kako ga zovu Jevreji, najsvetije mesto na kojem mogu da se mole.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.09.2019.

23:48

Netanjahu posetio Zid plača pred izbore
EPA-EFE/ABIR SULTAN

To je njegov poslednji pokušaj da pridobije glasače nacionaliste pred parlamentarne izbore u utorak.

"Ovo mesto nam daje snagu da nastavimo i učinimo zemlju slavnom. Molim se ovde za narod Izraela i državu Izrael", poručio je Netanjahu, koji teži da četvrti put uzastopno, a peti put ukupno postane premijer, na video snimku objavljenom na Fejsbuku.

Sutrašnje glasanje biće, kako se očekuje, referendum o Netanjahuu koji je po broju godina na položaju premijera u julu pretekao prvog predsednika Vlade Izraela, "oca nacije" Davida Ben-Guriona.

Ben-Gurion je bio izraelski premijer 13 godina i 127 dana.

Netanjahu je sebe u izbornoj kampanji predstavio kao jedinog kandidata sposobnog da se suoči sa čitavim nizom izazova.

Međutim, Netanjahuovi protivnici smatraju da su optužbe za korupciju i preporuka državnog tužioca da se protiv njega podigne optužnica za mito, prevaru i zloupotrebu poverenja isuviše ozbiljne da bi mogao da nastavi da predvodi zemlju, prenosi AP.

Ispitivanja javnog mnjenja ; pokazuju da će Netanjahuov konzervativni Likud i savez partija centra Plavo belo koji predvodi bivši komandant vojske Beni Ganc osvojiti isti broj poslaničkih mandata 32 od 120 u parlamentu, Knesetu.

Prethodni izbori u Izraelu održani su pre samo pet meseci u aprilu i tada su te dve partije vodile mrtvu trku ali je Netanjahuu poveren zadatak da obrazuje vladajuću koaliciju.

On u tome nije uspeo i odlučio je da se parlament rasputi o održe drugi izbori, što se još nikada nije desilo od osnivanja Izraela 1948. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: