Zašto je Ursula fon der Lajen povezala migrante i zaštitu evropskog načina života?

Ursula fon der Lajen izrazila je žaljenje zbog polemike oko njene odluke da poveže pitanje migracije sa resorom za zaštitu evropskog načina života.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.09.2019.

18:05

Zašto je Ursula fon der Lajen povezala migrante i zaštitu evropskog načina života?
Foto: EPA-EFE / OLIVIER HOSLET

Izbor izabrana predsednica nove Evropske komisije izazvao je žestoke kritike od tri političke grupe u Evropskom parlamentu - i socijaldemokrate, Zeleni i liberali centra iz grupe Obnovimo Evropu pozvali su je da dođe da objasni svoj stav 19. septembra.

"Draga Ursula fon der Lajen, sačuvajmo naše vrednosti tako što ćemo izvući migrantsku politiku iz portfelja da bi izbegli nesrećne asocijacije, ili izmenom imena", zatražio je od nje šef grupe Obnovimo Evropu Dačijan Čološ.

Nova komisija treba da preuzme dužnost 1. novembra.

U svom uvodniku Fon der Lajen nije odgovorila na njegove zahteve, braneći svoju odluku potrebom da se brane vrednosti EU koje ugrožavaju protivnici Evrope.

Ona je podsetila na osnove Evropske unije, poštovanje ljudskog dostojanstva, slobodu, demokratiju, jednakost, vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava.

"Treba da budemo ponosni na naš evropski način života i treba stalno da nastojimo da ga očuvamo, zaštitimo i poboljšamo. Svakog dana taj način života osporavaju protivnici Evrope koji dolaze kako iznutra tako i izvan naših granica", napisala je ona.

Fon der Lajenova je rekla da ne treba dozvoliti tim snagama da u svoju korist okrenu definiciju evropskog načina života, i navela da one žele da se tome da smisao suprotan od njegovog pravog smisla, da postepeno podriju osnove EU i unesu razdor među članice.

"Za neke način života je termin sa konotacijama, politizovan. Ali mi ne smemo i ne treba da dozvolimo da nam oduzmu naše izraze, oni takođe čine deo onoga što mi jesmo", dodala je ona.

Politička grupa kojoj pripada Fon der Lajenova, proevropski konzervativci Evropske narodne partije (EPP) je podržavaju.

Portfelj sa spornim nazivom poveren je grčkom komesaru Margaritisu Shinasu, zaduženom za resor obrazovanja, integracije, migracija, azila i bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: