Mediji: Koji su naredni koraci Trampa kada je reč o Iranu?

Mediji analiziraju napade na energetski proizvodni sistem Saudijske Arabije, a Vol strit žurnal ocenjuje da se predsednik SAD našao u teškoj nedoumici.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.09.2019.

16:26

Mediji: Koji su naredni koraci Trampa kada je reč o Iranu?
Ilustracija: Depositphotos/ Lightsource

Prema navodima Vol strit žurnala Tramp se našao u nedoumici kada je reč o spoljnoj politici, i to u vreme kada ima najmanje ljudi u timu za nacionalnu bezbednost u proteklih godinu dana.

S obzirom na to da mnogi sumnjaju da je Iran odgovoran za napade, koji su se dogodili u subotu, Vol strit žurnal upozorava da se Tramp suočava sa novim pitanjima u pogledu strategije prema toj zemlji.

U tom kontekstu, list ističe da Tramp na raspolaganju ima manji broj dostupnih sredstava kako bi doveo do eskalacije svoju kampanju vršenja najvećeg mogućeg pritiska uz pomoć sankcija iranskoj ekonomiji.

List podseća da je američka administracija već iznosila vojne pretnje Iranu, ali ocenjuje da je Tramp blizu toga da iscrpi sve opcije za vršenje dodatnog finansijskog pritiska na Iran.

Američki list podseća i da je Trampova administracija, između ostalog, već uvela neke od najoštrijih sankcija na iransku naftnnu industriju i označila iransku Revolucionarnu gardu kao terorističku organizaciju, te ocenjuje da nije jasno koje bi nove mere mogle da budu uvedene kako bi se povećao ekonomski pritisak na Iran.

"Moguće je da se administracija nada da bi njene obaveštajne službe koje povezuju Iran sa napadima mogle da ubede još evropskih saveznika da se okupe oko Trampove strategije za Iran, uprkos dugododišnjem protivljenju njegovom pristupu", navodi Vol strit žurnal.

List ističe i da je senatorka Lindzi Grejem pozvala Trampovu administraciju da napadne Iran, dok je savetnica Bele kuće Kelijen Konvej rekla da administracija ima mnoge opcije na stolu.

Hrvatski portal Indeks takođe analizira napade koji su se dogodili u subotu rano ujutru i napominje da je Saudijska Arabija, najveći svetski proizvođač i izvoznik nafte, prepolovila svoju dnevnu proizvodnju nakon razornog napada dronovima na naftna postrojenja.

Odgovornost za napad su preuzeli jemenski pobunjenici Huti, koji su već vršili napade na tu zemlju i koji su više od četiri godine u ratu s jemenskom međunarodno priznatom vladom.

A jemensku međunarodno priznatu vladu vojno podržava upravo Saudijska Arabija, napominje Indeks.

S druge strane, SAD i Saudijci odavno optužuju Iran da osigurava naoružanje i obuku za svoje šiitske saveznike Hute, što Iran poriče.

Britanski Gardijan u pregledu pod nazivom "Šta se dogodilo u subotu ujutru" podseća da su saudijski naftovodi, naftne instalacije i tankeri povremeno bili mete napada u prethodne dve godine, ali napominje da analitičari smatraju da najnoviji napadi predstavljaju mnogo veću eskalaciju i pogodak u žilu kucavicu saudijske naftne industrije.

U 3:31 i 3:42 u subotu, glasne eksplozije ođeknule su naftnim poljem Hurais i u postrojenju za preradu nafte, koji su u vlasništvu saudijske kompanije Aramko, a Gardijan napominje da je reč o državnoj naftnoj kompaniji, koja se često opisuje kao saudijski krunski dragulj.

Eksplozije su pokrenule požare, koji su ugašeni tek nakon nekoliko sati, dok je, prema navodima izvora iz saudijskog ministarstva nafte, proizvodnja smanjena za oko pet miliona barela dnevno, odnosno za polovinu od trenutne saudijske proizvodnje od 9,7 miliona barela dnevno, što iznosi pet odsto svetske proizvodnje, prenosi Index.

Portparol Huta rekao je da je napad izvelo 10 dronova.

Prema navodina UN, Huti su nedavno nabavili moćniju bespilotnu tehnologiju koja im je omogućila napade na ciljeve udaljene i do 1500 kilometara.

Gardijan napominje da vlade zapadnih zemalja i saudijska vlada veruju da je Iran pomogao Hutima da nabave i koriste napredne dronove, što negiraju i Teheran i jemenski pobunjenici.

U Vašingtonu, međutim, kažu da nema dokaza da je napad došao iz Jemena i odgovornost potpuno prebacuju na Iran koji, kako tvrde, time pokušava da odgovori na sankcije na iransku naftu.

Američka vlada poseduje i satelitske snimke, za koje zvaničnici tvrde da pokazuju najmanje 19 tačaka napada na dva saudijska energetska postrojenja.

Američki zvaničnici tvde i da fotografije ukazuju da je napad izvršen iz pravca Irana ili Iraka, a ne s juga iz Jemena.

Abkaik je, inače, najveće postrojenje za preradu nafte na svetu, u kojem se oko dve trećine sve saudijske nafte rafinira i čisti od nečistoća kao što su sumpor i pesak.

U tom kontekstu, Gardijan ocenjuje da to što neko može tako ozbiljno da prekine njegov rad pokazuje da je globalna energetska infrastruktura ranjivija nego se dosad verovalo i da se smatra legitimnim ciljem.

Kada je reč o tome šta bi moglo da se dogodi, Gardijan podseća da je Tramp rekao da je njegova vlada spremna da odgovori onome ko je izveo napad u subotu čime je, kako ocenjuje, dao do znanja da će SAD to smatrati kao opravdanje za vojni udar na Iran.

Ipak, svaki takav napad nosio bi značajan rizik od eskalacije, a dosad se Trump nije želeo upuštati u takav rizik, napominje britanski list.

"Kratkoročno, napadi su verovatno razbili svaku mogućnost da se Tramp sastane s iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, koji sledeće nedelje dolazi u Njujork na otvaranje 74. zasedanja generalne skupštine UN. Iako se trenutno čini da je odluka na američkom predsedniku, to bi moglo brzo da se promeni", navodi Gardijan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: