Džonson i Evropska komisija: Sastanci o Bregzitu uskoro će se svakodnevno održavati

Predsednik Evropske komisije i premijer Velike Britanije razgovarali su u Luksemburgu o tekućim pregovorima o Bregzitu i razmotrili buduće korake.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.09.2019.

15:40

Džonson i Evropska komisija: Sastanci o Bregzitu uskoro će se svakodnevno održavati
Foto: EPA-EFE / JULIEN WARNAND

Tokom radnog ručka predsednk Žan Klod Junker je ponovio da je Velika Britanija u obavezi da iznese legalna i funkcionalna rešenja koja su u skladu sa Sporazumom o povlačenju.

On je naglasio da je Komisija "spremna i otvorena" da razmotri takve predloge, ali i dodao da oni još nisu izneti.

"Evropska komiija je spremna da radi svaki dan, ceo dan. Sastanak EU lidera u oktobru biće značajan korak u ovom procesu, a EU ostaje ujedinjena", poručio je Junker.

U Evropskoj komsiji navode da je u razgovorima Junkera i Džonsona učestvovao i glavni pregovarač EU o Bregzitu Mišel Barije.

Sa druge strane, kancelarija Borisa Džonsona, nakon sastanka britanskog premijera sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom, saopštila je da će se pregovori sa EU o Bregzitu intenzivirati sa ciljem postizanja novog dogovora o "razvodu" pre planiranog izlaska Britanije iz EU, 31. oktobra.

"Lideri su se saglasili da razgovore treba intenzivirati, a sastanci će se uskoro svakodnevno održavati", navodi se u saopštenju portparola britanskog premijera, prenosi Rojters.

U razgovorima će, pored Junkera i Džonsona, učestvovati i glavni pregovarači, Mišel Barnijer sa strane EU i britanski sekretar za Bregzit Stiv Barkli.

Portparolka EK Mina Andrejeva je posle sastanka Džonsona i Junkera u Luksemburgu, za koji je navela da je bio prijateljski, objavila na Tviteru da će se "pregovori nastaviti ubrzanim tempom", navodi AP.

Uoči sastanka sa Junkerom, Džonson je novinarima rekao da je oprezan u očekivanjima.

Džonson ni manje od sedam nedelja pre roka za izlazak Britanije iz EU nije postigao dogovor sa Briselom o načinu na koji će se razdvojiti peta svetska ekonomija i njen najveći trgovinski partner.

Britanski premijer je u subotu rekao da veruje da u narednim nedeljama može da postigne dogovor sa Evropskom unijom.

On je to uverenje izneo u tekstu za "Dejli telegraf" u kom je istakao da radi na tome da Britanija izađe iz EU 31. oktobra.

Bivši gradonačelnik Londona je naveo da napuštanje EU bez sporazuma nije ishod koji bi želeo, ali je dodao su u toku "veoma opsežne" pripreme za scenario bez dogovora.

"Ukoliko bi u narednim danima došlo do dovoljnog napretka, nameravam da idem na ključan samit 17. oktobra i finaliziram sporazum koji će zaštiti interese građana i poslovanja sa obe strane Kanala i obe strane granice u Irskoj", napisao je Džonson za "Telegraf".

Predsednik Evropske komisije bi trebalo da se u sredu 18. septembra obrati evropskim poslanicima na plenarnom zasedanju u Strazburu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: