Palestina uzvraća udarac: Vlada održala sednicu u dolini Jordana

Palestinska vlada održala je danas sednicu u selu Fasajil u dolini Jordana, dan nakon što se takođe u toj dolini sastala Vlada Izraela.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.09.2019.

15:10

Palestina uzvraća udarac: Vlada održala sednicu u dolini Jordana
Foto: EPA-EFE / natanaelginting

Sednica palestinske vlade održana je tamo u znak protesta zbog obećanja premijera Izraela Benjamina Netanjahua da će anektirati dolinu reke Jordan, koja čini skoro 30 procenata okupirane Zapadne obale, ako pobedi na sutrašnjim izborima.

"Dolina Jordan je deo palestinske zemlje i svako naseljavanje ili aneksija je nelegalna", rekao je palestinski premijer Muhamed Štajeh na početku sednice.

On je najavio da će Palestinci "tužiti Izrael u međunarodnim sudovima za eksploataciju zemlje" i da će "nastaviti borbu protiv okupacije na terenu i u međunarodnim forumima".

Netanjahu je dao više ambicioznih obećanja kako bi pridobio glasače pred sutrašnje parlamentarne izbore u Izraelu, druge ove godine.

On je najavio da će anektirati "sva jevrejska naselja" na Zapadnoj obali, uključujući i enklavu duboko u središtu najvećeg palestinskog grada Hebrona u nastojanju da obezbedi podršku nacionalista.

Izraelski premijer se na tim izborima bori da politički preživi u vreme kada mu prete optužnice za korupciju.

"Nameravam da proširim suverenitet na sva naselja i sve blokove (naselja) uključujući mesta koja imaju bezbednosnu važnost ili su važna za nasleđe Izraela", rekao je Netanjahu u intervjuu za vojni radio.

Na pitanje da li to uključuje enklavu u kojoj živi stotine Jevreja pod jakom vojnom zaštitom među hiljadama Palestinaca u osetljivom gradu Hebronu, Netanjahu je odgovorio: "Naravno".

Kritičari navode da će Netanjahuova obećanja ako budu ostvarena zapaliti Bliski istok i eliminisati svaku preostalu nadu za osnivanje nezavisne palestinske države.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967. godine zajedno s istočnim Jerusalimom.

Iste godine osvojen je i pojas Gaze.

Palestinci nameravaju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu.

Više od 2,5 miliona Plestinaca sada živi na okupiranim teritorijama uz 700.000 jevrejskih naseljenika.

Izrael je već anektirao istočni Jerusalim, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Ona kao i Palestinci smatra da su jevrejska naselja nelegalna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: