Pompeo: Teritorija Iraka nije korišćena za napade

Nakon demantovanja Iraka da je njegova teritorija korišćena za napad u S. Arabiji, državni sekretar SAD je objavio da raspolažu informacije koje to potvrđuju.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.09.2019.

14:47

Pompeo: Teritorija Iraka nije korišćena za napade
Foto: EPA-EFE/Jim Lo Scalzo

Pompeo je to preneo iračkom premijeru Adelu Abdulu Mahdiju u telefonskom razgovoru, preneo je Rojters.

"Američki državni sekretar je rekao da informacije kojima raspolažu SAD potvrdjuju navode iračke vlade da teritorija Iraka nije korišćenja za izvodjenje tih napada", navodi se u saopštenju kancelarije iračkog premijera.

Jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, preuzeli su odgovornost za napad na postrojenje Saudi Aramko koji je paralisao proizvodnju više od polovine globalnog dnevnog izvoza Saudijske Arabije i više od pet odsto svetske dnevne proizvodnje sirove nafte.

Dva dana nakon što je izveden napad na naftna postrojenja Saudi Armako, svetski ekonomski i politčki moćnici diskutuju o tome kakve će posledice to imati na uzdrmano naftno tržiste, odnosno kako će se razviti situacija posle tvrdnji SAD da Iran stoji iza napada, a ne Huti koji su preuzeli odgovornost.

SAD su objavile satelitske snimke, kao i tvrdnje obaveštajaca da je Iran krivac za napade na saudijska naftna postrojenja, prenosi BBC.

Iran odbacuje bilo kakvu umešanost u subotnje napade, za koje su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Huti, koje inače Iran podržava, ali neimenovani američki zvaničnici su u razgovoru sa američkim i stranim novinarima naveli da pravac i obim napada dovode u sumnju na umešanost Huta.

Predsednik Donald Tramp izjavio je da su SAD spremne "kao zapeta puška" za potencijalni odgovor na napade na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: