20 meseci od ubistva: Istraga skromna, GI SDP pred rascepom

Kosovska Mitrovica -- Dvadeset meseci nakon ubistva lidera GI SDP, Olivera Ivanovića, pomaci u istrazi su skromni, a njegova politička zaostavština nalazi se možda i pred rascepom.

Izvor: Kossev
Podeli
Tanjug/arhiva
Tanjug/arhiva

Prva polovina septembra bila je turbulentna za političku scenu Srba sa Kosova koju je uzdrmala vest da će se dugogodišnja saradnica i partijska koleginica Ivanovića, Ksenija Božović, zajedno sa još jednim članom SDP-a, naći na listi SL za kandidate za poslanike kosovske skupštine, piše KoSSev.

Odluci Božović usprotivila su se dva odbornika GI SDP u skupštini opštine Severna Mitrovica, Dušan Milunović i Igor Rajčić, navodeći da se radi o individualnoj odluci Božović, ne i čitave stranke, ali više od nedelju dana nakon ove objave, ostali članovi SDP-a se nisu izjasnili po ovom pitanju u javnosti.

Ovoj vesti prethodila je objava same Božović da je po četvrti put ukupno, a po treći put pred Specijalnim tužilaštvom, pozvana da da iskaz u vezi sa ubistvom Ivanovića što je sama označila kao vid pritiska na nju. Po objavljivanju vesti da će se naći na listi Srpske liste, u intervjuu za N1 je izrazila nadu da će joj srpski predsednik, Aleksandar Vučić, sada pomoći kako bi ispitivanja prestala.

Međutim, osim ponovnog ispitivanja Božović i ranije bivše sekretarice Olivera Ivanovića, Silvane Arsović od kosovskog Specijalnog tužilaštva koje je pre godinu i po dana preuzelo ovaj slučaj od Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, nema značajnijih informacija o napretku istrage.

Od ukupno pet osumnjičenih, čija imena su poznata i među kojima je i Arsović, u pritvoru su i dalje policajac Nedeljko Spasojević i Marko Rošić, dok je Dragiša Marković pušten na slobodu. Istovremeno, kosovski istražni organi i dalje tragaju za potpredsednikom Srpske liste, Milanom Radoičićem, za kojim su raspisali „domaću“ poternicu, ali i, kako tvrde, predali UNMIK-u dokumentaciju za raspisivanje međunarodne poternice koju treba dalje proslediti Interpolu.

U svojstvu osumnjičene za ovo ubistvo više puta je saslušana i sekretarica Olivera Ivanovića, Slivana Arsović koja je novembra provela noć u pritvoru.

Istraga je, kako je u aprilu saopštio predmetni tužilac Sulj Hodža proširena na još dva lica, ali on nije govorio o imenima. Kasnije, srpski portal KRIK preneo je da se radi o Zvonku Veselinoviću i Milanu Mihailoviću.

Oliver Ivanović ubijen je ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici sa šest hitaca u leđa, tri meseca nakon lokalnih izbora u kojima je medijski i politički označen kao izdajnik i rušitelj srpskog jedinstva. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, ispraćen velikim brojem građana, bez komemorativne sednice lokalne skupštine čiji je odbornik kratko pred smrt bio.

strana 1 od 107 idi na stranu