"Vlast u Hrvatskoj nema kapacitete da reaguje"

Istoričar Ivo Goldštajn izjavio je da desničarska hrvatska vlast nema kapacitete da učini nešto što bi onemogućilo incident sa italijanskim fašistima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.09.2019.

11:30

Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna

Povodom nedavnog incidenta u Rijeci, kada je grupa italijanskih fašista razvila zastavu Kraljevine Italije na Guvernerovojj palati, povodom 100. godišnjice od okupacije tog grada, Goldštajn je saglasan da hrvatska vlast toleriše filoustaške incidente, pa je teško očekivati da će svim srcem suzbijati profašističke ispade susednih nacija.

"Otkud našoj vlasti pravo da brani Italijanima da se prisećaju da su nekad davno vladali Rijekom i Istrom, kad naša predsednica smatra da pominjanje Herceg-Bosne u Tompsonovoj pesmi 'Lijepa li si' nije nikakva provokacija? U pesmi, dakle, u kojoj se 'Herceg-Bosna' - ma što to značilo - predstavlja praktično kao deo Hrvatske. Prema tome, u tom smislu mi nismo čisti", rekao je Goldštajn za riječki "Novi list".

Ukazuje da hrvatska vlast nema ni verodostojnosti, ni snage, ni želje da se pozove na Josipa Broza Tita, koji je, boreći se za jugoslavensku severozapadnu granicu, na Visu rekao: "Tuđe nećemo, svoje ne damo".

Goldštajn podseća da je Tito tada izričito spomenuo Rijeku, Istru, Slovenačko primorje i Korušku i istakao da se "radi o ispravljanju prošlih nepravdi, Versajskog, Rapalskog i drugih ugovora".

Prošle sedmice, dodao je, bila je 75. godišnjice te Titove značajne izjave.

"Tito je odbranio severozapadnu granicu Jugoslavije, ali i današnje granice Hrvatske i Slovenije. Prema tome, te Titove reči trebalo bi i danas ponoviti, one bi i danas trebalo da butu svetlo i putokaz da se kaže: 'Ej, vi tamo, stanite malo: tuđe nećemo, svoje ne damo!'”, naveo je Goldštajn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: