"Izrael postaje rasitički režim aparthejda"

Šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu prokomentarisao najavu izraelskog premijera Benjamina Netanijahu da namerava da pripoji oblasti Zapadne obale.

Izvor: Sputnjik

Nedelja, 15.09.2019.

17:21

Ilustracija: Depositphotos/ Andrew Lozovyi

"Izrael postaje rasistički režim aparthejda", rekao je on, komentarišući obećanje izraelskog premijera ko pobedi na izborima naredne nedelje, prenosi Sputnjik.

Čavušoglu je tokom posete saudijskom gradu Džedi nazvao Netanijahuov plan „sramotinim“, ocenivši da je reč o gnusnom pokušaju izraelskog premijera da dobije glasove uoči vanrednih parlamentarnih izbora, koji će biti održani u utorak.

Turski ministar je kritikovao druge muslimanske zemlje zbog „manjka reakcije“, prenosi Tanjug pozivajući se na Rojters.

"Izrael, ohrabren podrškom određenih zemalja, nastavlja svoju agresivnu politiku, koja ga pretvara u rasistički režim aparthejda", rekao je Čavušoglu.

Čavušoglu je dodao da "nepromišljeni planovi, politika i ponašanje SAD i Izraela nikada ne bi stigli do ove tačke" da je cela muslimanska zajednica zajedno reagovala.

Netanijahu je 10. septembra saopštio da namerava da pripoji Izraelu dolinu Jordana na okupiranoj Zapadnoj obali ukoliko pobedi na opštim izborima sledeće nedelje, a njegov potez je izazvao burne međunarodne osude, a kritičari navode da bi to moglo zapaliti Bliski istok i unistiti sve preostale nade Palestinaca za uspostavljanje države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: