Džonson: VB je kao Hulk - što je besniji to postaje jači i uvek se izvuče

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da se ogroman napredak ostvaruje ka postizanju sporazuma o Bregzitu sa EU i uoredio je svoju državu sa Hulkom.

Izvor: Beta/AFP

Nedelja, 15.09.2019.

12:05

Džonson: VB je kao Hulk - što je besniji to postaje jači i uvek se izvuče
EPA-EFE/ RONALD WITTEK

"Kad sam došao na ovu funkciju svi su govorili da apsolutno nije moguća nikakva izmena sporazuma. Oni (vođe EU) su promenili mišljenje i kao što vidite vrlo dobar razgovor se vodi oko problema kako tretirati severnoirsku granicu. Ostvaruje se ogroman progres", rekao je Džonson.

Džonson je poredio Veliku Britaniju sa superherojem Hulkom.

"Što je Hulk besniji to postaje jači i uvek se izvuče čak iako izgleda da je dobro vezan, to je slučaj sa ovom zemljom", rekao je Džonson.

EU i Velika Britanija ne mogu da se slože oko toga kako izbeći ponovno uspostavljanje fizičke granice između Irske, države članice Unije, i britanske provincije Severne Irske posle Bregzita. London odbacuje bezbednosnu meru koja je uključena u sadašnjem sporazumu, takozvani bekstop, dok EU smatra da je to neophodno jer ne postoji druga verodostojna alternativa.

Bekstop predviđa da Britanija ostane u jedinstvenom carinskom tržištu sa EU ako bolje rešenje za bekstop ne bude nađeno posle isteka određenog prelaznog perioda.

"Biće mnogo posla do 17. oktobra", rekao je Džonson, u osvrtu na poslednji samit EU pre izlaska Velike Britanije iz Unije predviđenog 31. oktobra.

"Ali ja ću ići na taj samit i dobiću sporazum, zaista imam nade. A ako ne dobijemo sporazum, e pa izaćićemo 31. oktobra", dodao je Džonson.

On je već odbacio da će tražiti tromesečno odlaganje Bregzita, na šta ga obavezuje prošlonedeljno glasanje u britanskom parlamentu kojim se sprečava izlazak iz EU bez sporazuma.

Džonson se sutra sastaje sa predsednikom Evropske komisiej Žan-Klod Junkerom i evropskim zvaničnikomzaduženim za Bregzit Mišelom Barnijeom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: