Izrael: Drugi parlamentarni izbori ove godine

U Izraelu će se u utorak, 17. septembra održati drugi parlamentarni izbori ove godine što se nije desilo od osnivanja države 1948. do danas.

Izvor: B92

Nedelja, 15.09.2019.

11:17

Izrael: Drugi parlamentarni izbori ove godine
Ilustracija: Depositphotos/ Andrew Lozovyi

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu koji je na vlasti više od 13 godina, duže od "oca nacije" prvog predsednika Vlade Izraela Davida Ben–Guriona, se na tim izborima bori za političko preživljavanje.

Njemu preti optužnica za korupciju u nekoliko slučajeva, pa je ubedljiva pobeda u utorak možda jedina koja će ga sačuvati od sudnice, navodi AP.

Ukoliko se, međutim, desi, kao i nakon izbora u aprilu, da Netanjahuov konzervativni Likud sa svojim saveznicima, desničarskim i verskim partijama, osvoji najviše poslaničkih madata ali on ponovo ne uspe da obrazuje vladajuću koaliciju ili ako pobedi njegov glavni rival Beni Ganc, to bi moglo značiti kraj karijere za čoveka koji je predvodio zemlju bez prekida u poslednjoj deceniji.

Netanjahu je tokom ove kampanje, kao i pred izbore u aprilu, isticao bliske veze sa svetskim liderima i sastao se sa predsednikom Rusije u Sočiju u četvrtak, a prethodno sa britanskim premijerom u Londonu.

Sa predsednikom SAD Donaldom Trampom razgovarao je u subotu telefonom o mogućem Zajedničkom odbrambenom paktu.

Uz to je tvrdio da je Izrael otkrio do sada nepoznato iransko nuklearno postrojenje i najavio aneksiju doline Jordana na okupiranoj Zapadnoj obali.

Skoro svaki dan je upozoravao da arapska manjina krade izbore što je izazvalo optužbe da je rasista.

U finalnim intervjuima za izraelske medije pred izbore Netanjahu je, kako je ocenjeno, bio jako borben i nije čvrsto obećao da neće biti trećih izbora ove godine ako ponovo ne bude koalicije.

On je takođe izbegao odgovor na pitanje da li će težiti sputavanju sudija Vrhovnog suda kako ne bi mogle da spreče njegova nastojanja da dobije imunitet od sudskog gonjenja, tvrdeći da neće raditi na donošenju zakona koji bi mu to garantovao.

Ocenio je da takav zakon nije potreban jer su optužbe protiv njega lažne, a svi slučajevi zasnovani na zaštićenim svedocima sa kojima se postupa brutalno i izloženi su prinudi.

Govorio je i da je žrtva svakodnevnog huškanja medija i kritikovao je sudstvo, tužilaštvo i druge navodne neprijatelje, upozorivši da bi Likud mogao da izgubi i da pobeda nije osigurana.

Uprkos tome rekao je da zemlja shvata da samo on može da je vodi.

"Javnost kaže: ‘Mi razumemo da ste vi lider svetske klase’," rekao je Netanjahu sinoć za TV Kanal 12.

Najviše kontroverzi su izazvali njegovi napadi na arapsku manjinu uz sugestije da su oni peta kolona koja preti državi, navodi AP.

Iako je to i ranije činio Netanjahu je sada nastojao, ali nije uspeo, da se donese zakon koji će omogućiti postavljanje kamera na biralištima, tvrdeći da su potrebne kako bi se sprečile prevare u arapskim okruzima.

Prethodno se na njegovom Fejsbuk nalogu pojavio poziv glasačima da spreče osnivanje vlade koja uključuje "Arape koji žele sve da nas unište".

Fejsbuk je potom na 24 sata suspedovao taj nalog zbog kršenja propisa o govoru mržnje, a Netanjahu je rekao da je ta rečenica objavljena greškom jednog zaposlenog.

Ajman Odeh, lider saveza arapskih partija Zajednička lista, koji bi mogao biti treći po snazi u izraelskom parlamentu, je Netnjahua označio psihopatom.

On je na pitanje novinara da li bi mogao biti politički partner Netanjahuovom rivalu, Gancu, vođi saveza partija centra odgivorio da će ostati u opoziciji, a da će Gancov savez Plavo belo, osnovati vladu jedinstva sa Likudom. Ganc je rekao da to podržava pod uslovom da Netanjahu ne bude lider.

Vođa nacionalističke partije Izrael naš dom Avigdor Liberman koji je posle aprilskih izbora odbio da uđe u koaliciju sa Netanjahuovim Likudom zbog spora o obaveznom služenju vojske ultraortodoksnih Jevreja zalaže se za sekularnu vladu.

On će po svoj po svoj prilici ponovo biti ključni faktor za formiranje vladajuće koalicije, imajući u vidu da je po ispitivanjima javnog mnjenja vodi mrtva trka između Ganca i Netanjahua.

Nijedan od njih nema dovoljno saveznika da obrazuje koaliciju od najmanje 61 od ukupno 120 poslanika u Knesetu, parlamentu.

To očito najviše brine Netanjahua jer je izraelski vrhovni tužilac predložio da protiv njega bude podignuta optužnica u tri slučaja korupcije nakon saslušanja početkom oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: