Svastike na britanskom groblju iz Drugog svetskog rata

Vandali u Holandiji su na groblju britanskih vojnika i vojnika Komonvelta iz Drugog svetskog rata nacrtali velike kukaste krstove i druge uvredljive poruke.

Izvor: Tanjug

Subota, 14.09.2019.

08:19

Svastike na britanskom groblju iz Drugog svetskog rata
Ilustracija: Depositphotos/ Nilaya

Na groblju Mirlo nedaleko od Ajndhovena na nadgrobnim spomenicima su iscrtana razna slova, a unutar kapele iscrtana je svastika - simbol nacističke Nemačke, prenosi BBC.

To se doodilo nekoliko dana uoči obeležavanja 75 godina od bitke kod Arnhema u kojoj je Holandija oslobodjena nemačke okupacije, a kojoj će prisustvovati i britanski princ Čarls.

Na tom groblju sahranjeno je 664 britanskih vojnika i vojnika Komonvelta, kao i jedan holandski vojnik.

Na nekim nadgrobnim spomenicima, ispisano je crnim sprejom i "Laž MH17", čime se aludira na malezijski avion MH17 koji se srušio u Ukrajini 2014. godine i u kome je bilo 193 državljanina Holandije.

Komisija za ratne grobove Komonvelta saopštila je da je "uznemirena", ovim vandalizmom.

Holandska policija apelovala je na gradjane da im jave ukoliko imaju bilo kakvu informaciju o ovom dogadjaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: