Izabran Izetbegović; "Nema građanske države sve dok dominiraju etničke politike"

Na Kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) delegati su danas jednoglasno ponovo izabrali Bakira Izetbegovića za predsednika SDA.

Izvor: Beta

Subota, 14.09.2019.

14:56

Izabran Izetbegović;
Ilustracija: Depositphotos/ Tatiana53

Njegov mandat na poziciji lidera SDA trajaće naredne četiri godine.

Izetbegović u drugi mandat ulazi sa izmenjenim Statutom SDA, koji, prema oceni sarajevskih medija, u velikoj meri ograničava moć stranačkih funkcionera.

Izetbegović je pre Kongresa najavio da će SDA započeti reformisanje stranke, pre svega njeno podmladjivanje, ali i otvaranje stranke pripadnicima drugih etničkih grupa koji prihvataju i zalažu se za programske ciljeve SDA.

Izetbegović je bio jedini kandidat za predsednika SDA.

Sa druge strane, predsjedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednik DF-a Željko Komšić komentarisao je jedan od programskih ciljeva SDA, a koji se u javnosti ocenjuje kao zahtev za uspostavljanje građanskog uređenja Bosne i Hercegovine.

Komšić u tome smislu ističe da nema građanske države sve dok u Bosni i Hercegovini dominiraju etničke politike, saopšteno je iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH.

"Put ka građanskoj državi može samo voditi preko slabljenja etničkog u korist građanskog koncepta, što je izraz težnje za jednakopravnost svih građana i naravno deo evropskih standarda. Uostalom, to je nešto duži proces, koji je neminovan", smatra Komšić.

Međutim, dodaje da se tek uz odbacivanje zaostalog etničko-konstitutivnog principa i uz provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i provođenje preporuka i mera iz Mišljenja Evropske komisije može voditi smislenija politika na bazi ideje građanske države Bosne i Hercegovine.

Podsetimo, stranku demokratske akcije su osnovali pripadnici organizacije Mladi muslimani. Mladi muslimani 1989. godine osnivaju Muslimansku stranku u Jugoslaviji (MSUJ) koja je bila aktivna vrlo kratko, a 26. maja 1990. osnivaju Stranku demokratske akcije sa Alijom Izetbegovićem na čelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: