Zaev ponudio opoziciji da predloži državnog javnog tužioca

Premijer Severne Makedonije u pregovorima o novom Zakonu o tužilaštvu ponudio je opozicionom VMRO-DPMNE da predlog za novog javnog tužioca bude njihov.

Izvor: Tanjug

Subota, 14.09.2019.

11:28

Zaev ponudio opoziciji da predloži državnog javnog tužioca
Ilustracija: EPA-EFE/ Georgi Licovski

Zaev je u intervjuu za televiziju Sitel ponudio dva predloga opozicionom VMRO-DPMNE, naglasivši da predmete koje je pokrenulo Specijalno tužilaštvo mora da ima pravno razrešenje i da je to „crvena linija koja ne sme da se predje u pregovorima sa opozicijom“ o novom Zakonu o tužilaštvu.

Oba predloga makedonskog premijera predviđaju da državnog tužioca predloži opozicija.

Prvi predlog predviđa da Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju preuzme sve predmete Specijalnog tužilaštva, uključući i tužioce i zaposlene u Specijalnom tužilaštvu.

Drugi predlog nalaže, ukoliko opozicija odbija da prihvati integraciju zaposlenih iz Specijalnog tužilaštva u Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju, da se tužioci Specijalnog tužilaštva vrate svojim matičnim tužilaštvima.

Ipak, izbor tužioca koji predlaže opozicija će morati da prihvati i vlast.

To mora biti neki “teškaš”, izdržljiv. Sigurno nećemo glasati da to bude Gruevski, Pančevski, Zvrlevski, Jovan Ilijevski, već ćemo zahtevati da to bude neprikosnoveni profesionalac.

Ja i vlast se borimo da bude zagarantovana razrešenja u slučajevima Specijalnog tužilaštva, dok lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski zahteva da predmeti budu amnestirani. Budućnost tih predmeta za nas je crvena linija”, istakao je Zaev.

Komentarišući slučaj “Reket” Zaev je rekao da želi da se taj slučaj završi što pre i da dobije pravno razrešenje.

Svako ko je umešan treba da odgovara. Građani traže odgovore, trag novca i ko je sve umešan. Nema zašto da se plašimo od Reket”, naglasio je makedonski premijer.

O zahtevu opozicije za prevremene izbore, Zaev je rekao da treba da se pruži šansa državi da oseti dobrobiti koje je njegova vlast do sada uradila.

Dosta je bilo prevremenih izbora. Doneli smo najhrabrije odluke, rešili smo sporove sa susedima, čekamo učlanjenje u EU i NATO, hajde da dočekamo efekat i dobrobiti ovih procesa”, zaključio je Zaev.

Početkom nedelje održan je i sastanak između lidera opozicionog VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog i premijera Zorana Zaeva na kojem su razgovarali o novom Zakonu o tužilaštvu u toj zemlji i nisu uspeli da se dogovore.

Mickoski je nakon sastanka optužio Zaeva da ne želi da se postigne rešenje jer želi da zaštiti visoke državne funkcionere u slučaju “Reket”, dok je Zaev optužio opoziciju da štiti kriminal iz vremena Nikole Gruevskog zahtevajući da predmeti Specijalnog tužilaštva budu ukinuti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: