Razarač SAD blizu kineskih ostrva; "Suprotstavio se teritorijalnim pretenzijama"

Razarač američke mornarice prošao je u petak Južnokineskim morem nedaleko od ostrva na koje pravo polaže Kina, saopštila je američka vojska.

Izvor: B92

Petak, 13.09.2019.

21:22

Razarač SAD blizu kineskih ostrva;
Ilustracija: Maja Hitij/Staff/Getty images

Portparolka američke Sedme flote Rijen Momsen rekla je da se razarač "Vejn Mejer" tokom operacije suprotstavio teritorijalnim pretenzijama Kine na okolinu Paracelskih ostrva.

"Kina pokušava da položi pravo na sve više ostrva, teritorijalnih pomorskih puteva, ekskluzivnih ekonomskih zona i kontinentalnih delova nego što je navedeno u medjunarodnom pravu", rekla je ona.

Pravo na Paracelska ostrva polažu Kina, Vijetnam i Tajvan. Te tri zemlje, kao i Filipini, Malezija i Brunej, polažu prava na delove ili ceo arhipelag ostrva Spartli, koja su bogata prirodnim izvorima i nalaze se na jednoj od najprometnijih pomorskih trgovinskih ruta.

Kinezi su izgradili nekoliko veštačkih ostrva u spornim teritorijalnim vodama, od kojih se neka mogu koristiti u vojne svrhe. Te mere američke vlasti odranije osporavaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: