Varnice na debati demokrata: Slažemo se da se ne slažemo, ali se slažemo da Tramp mora da ode

Deset vodećih demokratskih kandidata suočilo se u žustroj debati u četvrtak uveče, razmenjujući političke udarce oko nekoliko pitanja.

Izvor: B92

Petak, 13.09.2019.

08:14

Varnice na debati demokrata: Slažemo se da se ne slažemo, ali se slažemo da Tramp mora da ode
Foto: VadimVasenin/depositphotos.com/Ilustracija

Jedna stvar oko koje su se složili je ta da žele da izbace iz Bele kuće republikanskog predsednika Donalda Trampa, prenosi Glas Amerike.

Senatorka iz Kalifornije Kamala Haris optužila je Trampa da pribegava "mržnji, zastrašivanju i strahu" i da je izrekao 12.000 laži tokom dve i po godine na predsedničkom položaju.

Dodala je da jedini razlog što protiv Trampa nije podignuta optužnica za ometanje istrage o vezama njegovog izbornog štaba sa Rusijom 2016. jeste što, prema politici Sekretarijata za pravosuđe, "protiv predsednika koji je na položaju ne može da se podigne optužnica za krivično delo".

Bivši kongresmen iz Teksasa Beto O’Rurk izjavio je da je napadača koji je ubio 22 ljudi početkom avgusta u njegovom rodnom gradu El Pasu u Teksasu, a meta su mu bili Meksikanci, "inspirisao na ubistvo naš predsednik", zbog svoje kampanje protiv migranata koji pokušavaju da udju u Ameriku preko južne granice sa Meksikom.

Senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar izjavila je da bi predsednik Tramp "radije lagao nego vodio zemlju".

Troje kandidata koji se najbolje kotiraju u anketama - bivši potpredsednik Džo Bajden i senatori Elizabet Voren i Berni Sanders takođe su kritikovali Trampa.

Bajden, bivši potpredsednik koji je služio dva mandata u administraciji predsednika Baraka Obame, izjavio je da odbija da odlaže napore da se izleče rak i Alchajmerova bolest i poboljša obrazovanje u Americi. "Postoji ogromna prilika za to kada se rešimo Donalda Trampa", rekao je.

Sanders je Trampa nazvao "najopasnijim predsednikom u istoriji zemlje".

Bajden, Voren i Sanders su žustro raspravljali o tome kako promeniti američki sistem zdravstvene zaštite. I Bajden i Voren podržavaju program zdravstvenog osiguranja kojim rukovodi vlada, što je često sistem u nekim drugim zapadnim demokratijama.

Taj program Sanders i Voren nazivaju "Mediker za sve", što znači proširenje Medikera - postojećeg vladinog programa zdravstvenog osiguranja za starije Amerikance.

Bajden podržava postepenije promene da bi se unapredile političke mere u zdravstvu usvojene za vreme predsednika Obame. Plan zdravstvene zaštite, popularno nazvan Obamaker, obezbedio je osiguranje desetinama miliona ljudi, kako bi im se pomoglo da plaćanju troškova lečenja, ali njime nisu bili obuhvaćeni svi gradjani.

Bajden je tvrdio da ni Sanders ni Voren ne bi mogli da finansiraju svoje predloge promena sistema zdravstvene zaštite. ;

Nekoliko kandidata je napalo Bajdena zbog načina na koji je u prošlosti pristupao pitanjima rase i reforme krivičnog pravosudja kao i zdravstvene zaštite. Medjutim, kandidati su pokušali da naglase i oblasti u kojima se slažu. Bajden je hvalio bivšeg kongresmena Beta O'Rurka zbog rada posle masovne pucnjave u njegovom rodnom gradu El Pasu, što je izazvalo duge ovacije publike.

Tročasovna debata u Hjustonu u Teksasu bila je treća u planiranoj seriji debata koje će trajati i tokom 2020, a prva je održana krajem jula.

Takmičenje za predsedničku nominaciju Demokratske partije počeće u februaru, a skoro svake nedelje održavaće se stranački izbori i kokusi da bi se smanjio broj kandidata i na leto izabrao kandidat koji će se suočiti sa Trampom na predsedničkim izborima 3. novembra 2020. ;

Kako navodi Glas Amerike, Republikanci su bili prisutni van fakulteta gde je održana debata, a Hjuston je nadleteo avion sa velikim transparentom na kojem je ponovljena republikanska tvrdnja da su demokratski kandidati - socijalisti.

"Socijalizam će ubiti ekonomiju Hjustona. Glasajte za Trampa 2020", pisalo je na transparentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: