Tači sa Abeom: Saradnja Kosova i Japana; o normalizaciji odnosa sa Srbijom

Kosovski predsednik Hašim Tači u Tokiju je sa japanskim premijerom Šinzo Abeom razgovarao o unapređenju saradnje Kosova i Japana.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Ocenili su da je ona u poslednjoj deceniji izuzetno proširena.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika tzv. Kosova, tokom susreta sa premijerom Abeom bilo je reči i o dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije kao preduslovu za učlanjenje dve zemlje u Evropsku uniju.

"Dao sam garancije premijeru Abeu da Kosovo ostaje opredeljeno za nastavak dijaloga i postizanje sveobuhvatnog mirovnog sporazuma koji podrazumeva međusobno priznanje“, rekao je Tači na zajedničkoj konferenciji za medije. I premijer Abe je govorio o značaju dijaloga i postizanja sporazuma između Kosova i Srbije i stvaranju uslova na nastavak dijaloga.

"Japan promoviše regionalni mir i stabilnost. Mi podržavamo dijalog Kosova i Srbije koji olakšava EU. Nadam se da vidim liderstvo predsednika Tačija u postizanju progresa u dijalogu", kazao je on.

Tokom susreta se razgovaralo i o konkretnim japanskim investicijama na Kosovu i, kako je saopšteno, premijer Abe je podržao inicijativu predsednika Tačija za otvaranje biznis parka za japanske kompanije na Kosovu i najavio otvaranje ambasade Japana u januaru 2020. godine.

Pre susreta sa premijerom Abeom kosovski predsednik se susreo sa japanskim carem Naruhitom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 107 idi na stranu