"Hrvatskoj jako smeta fašizam, ali samo onaj italijanski - domaći je u redu"

Grupa italijanskih neofašista razvila je trobojke kraljevine Italije 12. septembra na 100. godišnjicu "okupacije Rijeke" ispred Guvernerove palate u tom gradu.

Izvor: B92

Petak, 13.09.2019.

15:20

Ilustracija: Depositphotos/ Vepar5

Istog dana u Trstu je 12. septembra otkriven spomenik talijanskom književniku i političaru Gabrijelu D'Anunciju, čoveku koji je svojevrsna preteča italijanskog fašizma, najpoznatijem po tome što je pre tačno sto godina okupirao Rijeku i u njoj uspostavio protofašističku “državu” koja je trajala 19 meseci.

Iako je reč o odluci lokalnih vlasti, nema sumnje da je reč o provokaciji usmerenoj ka Hrvatskoj, naročito kada se u obzir uzme datum otkrivanja spomenika, piše hrvatski Index. To nije bio kraj provokacijama iredentista i fašista iz Italije. Organizovana grupa pod imenom "Vodoinstalateri" ("Gli Idraulici") je u noći 11. na 12. septembar obesila italijansku zastavu na Guvernerovu palatu u Rijeci, u kojoj se otvarala izložba povodom stote godišnjice okupacije Rijeke. Policija je reagovala i uklonila zastavu.

Naime, ne radi se o aktuelnoj italijanskoj zastavi, nego o istorijskoj zastavi kraljevine Italije. Policija je pronašla i propagandne letke.

“Želeli smo da pokažemo da još ima Italijana koji ne prihvataju da ih predstavlja marionetska vlada koja ne brani nacionalne interese, vlada koja umesto da brani spostvene granice i građane otvara vrata okupatorima, vlada koju čine muškarci i žene koji ne poznaju lepotu, hrabrost, odvažnost i dostojanstvo. Danas je jedna skupina Italijana podigla našu trobojku na fasadi Guvernerove palate u Rijeci", stoji između ostalog u objavi ove fašističke grupe na društvenim mrežama.

Državni vrh Hrvatske osudio potez Italijana

Hrvatska policija nije morala samo intervenisati kako bi uklonila spornu zastavu s Guvernerove palate u Rijeci, nego je neke od osumnjičenih fašista privela, dok je drugima zabranila ulazak u Hrvatsku.

Reč je o osobama starosti 23, 56, 63, 70 i 74 godine koje su tokom dana sletele na aerodrom Rijeka u dva manja aviona.

Prilikom granične kontrole, pregledom prtljaga kod navedenih osoba pronađeni su predmeti (majice, razglednice i sl.) s neprimerenim sadržajem povezanim s privođenjima italijanskih državljana u Rijeci koji su postavili spornu zastavu.

Na ove izlive italijanskog fašizma i imperijalizma došle su žestoke reakcije iz hrvatskog državnog vrha.

"Rijeka je bila i ostaje ponosni deo hrvatske Domovine, a podizanje spomenika u Trstu kojim se veliča iredentizam i okupacija su neprihvatljivi. Hrvatsko-italijanska saradnja danas se temelji na vrednostima koje su potpuno suprotne svemu što je radio onaj kojemu se diže skandalozni spomenik razdora", napisala je hitro na Tviteru predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Još brže je bilo Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova na čelu s novim ministrom Gordanom Grlićem Radmanom. Oni su Italijanima odmah poslali protestnu notu.

Slučaj je prokomentarisao i premijer Hrvatske Andreja Plenković. “Provokacije ovde ne prolaze, sve vidimo, sve lovimo i ne dopuštamo da bilo ko i na bilo koji način ne samo krši pravni poredak nego i ruši dignitet ozbiljne pravne države", samouvereno je nastupio Plenković, nazivajući Hrvatsku "ozbiljnom državom".
Otkrivanje spomenika Gabrijelu D'Anunciu u Trstu/ EPA-EFE/ Cristiana Missori
Neupućeni posmatrač bi pomislio da Hrvatsku vode zakleti antifašisti, ljudi koji zaista razumeju da je fašizam bio ideologija i praksa koja je, kako je rekao ministar spoljnih poslova, uvela Evropu u strahotu Drugog svetskog rata.

No, pravo stanje stvari je znatno drugačije, što je nehotice otkrila i kratka jučerašnja razmena između Grlića Radmana i novinara.

Naime, upitan o komentarima iz Srbije da se u Hrvatskoj odvija zastrašujuća revizija istorije, Grlić Radman kaže da ne zna "bi li se samo nasmejao ili dao neku važnost tome". "Ono što čudi je to što Srbija ne razume geopolitički kontekst", zaključio je Grlić Radman.

Plenković i Kolinda nemaju velikih problema s hrvatskim fašizmom

Hrvatskim vlastima smeta italijanski fašizam, ali im ne smeta hrvatski fašizam, odnosno ustaštvo, što su dosad više puta jasno izrazili.

Za premijera Plenkovića zloglasni ustaški pozdrav ZDS ima “dvostruke konotacije”, te je čak i osnovao posebno veće koje je proizvelo bizarne dokumente u kojima se konstatuje da je ZDS neustavan, ali dozvoljen.

Za predsednicu Grabar Kitarović ZDS je bio “stari hrvatski pozdrav”, pa je onda nakratko postao sporan, da bi se vratila stavu kako je “pod tim pozdravom obranjena Hrvatska” te je stoga neupitan.

To je pak izjavila u svom skandaloznom intervjuu za proustaški Hrvatski nedeljnik. Dapače, u Hrvatskoj se proteklih godina odvija organizirana rehabilitacija ustašluka i NDH, kao i antisrpska mržnje, no za premijera Plenkovića to su tek pojedinačni incidenti koji nisu izraz šire društvene klime.

Uostalom, hrvatske vlasti se pod vođstvom Plenkovića i Kolinde već nekoliko godina bave organizovanjem svečanih pogreba za hrvatske fašiste ubijene u Drugom svetskom ratu, pri čemu im čak organiziraju i vojne počasti mimo važećih zakona RH.

S druge strane, partizani koji su se borili protiv ustaša i stranih okupatora poput italijanskih fašista, bivaju proglašeni najgorim zločincima. Istoričar Tvrtko Jakovina objašnjava da li je maćehinski odnos vlasti Hrvatske prema partizanima otvorio prostor za ovakve incidente.

“To je sasvim sigurno olakšalo da se dogode ovakve stvari. Ne moramo mi samo naslućivati da je rušenje antifašističkih spomenika, micanje simbola maršala Tita i odnos kakav Hrvatska ima prema nasleđu Drugog svetskog rata uticali na italijanske fašiste. (...) Pošto mi u Hrvatskoj nismo nikad napravili distinkciju da uzmemo ono što je bilo dobro iz toga i nastavimo živeti u savremenosti, potpuno je očekivano da će se ovakve stvari događati, i to ne samo s italijanske strane”, kaže Jakovina za Indeks.

Šta bi trebalo da učini Hrvatska?

Šta bi Hrvatska mogla da učini u međunarodnim odnosima da izgleda uvjerljivije kada je reč o ovakvim situacijama?

“Za početak, Hrvatska bi se trebala držati svog ustava kao pijan plota. Hrvatska bi trebala pokušati u međunarodnim odnosima zauzimati principjelne stavove, na primer, da se ugleda na Finsku. Trebalo bi da shvatimo da nas niko neće braniti ako dođe do ozbiljnih poremećaja u svetu, a sigurno ne od članice G7, ako mi nemamo jasna načela koja zastupamo. Hrvatska nažalost nije na tom putu, pa su ovo čemu svedočimo očekivane posledice”, konstatovao je Jakovina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: